čtvrtek 18. dubna 2013

Vodovjem ještě trochu jinak?

Původní Vodovjem

Tak zase uplynul nějaký čas, trošku jsem se zamyslel nad prostorem, který řeším, a musel jsem udělat myšlenkový posun. Jako první sem dávám obrázky, které byly nové na čtvrteční konzultaci, pro osvěžení paměti.

nástřel hmoty


taktéž
O co tu tedy šlo:
  1. místo na konci pramene, které dává vyniknout vodě
  2. voda opticky splývá s hladinou přehrady
  3. pokus o lepší vnímání vody, byly návrhy i na vodu na podlaze (máchání nohou atd.)
Takže takový byl záměr. (nehledě na hmotu nebo konkrétní tvar) Každopádně mi do toho nesedí to, že pokud by si chtěl člověk vychutnat vodu, sednout si k ní, mít možnost se jí dotknout atd., asi by mě rušila celkem velká frekvence chodců a cyklistů, protože objekt se nachází přímo u cesty. Nakonec by to tedy nebylo zadání s interiérem, protože bych se zbytečně snažil dělat interiér někde, kde se to spíš nehodí. Takže asi fajn, ale ne tady.

Co dál

pohled na potůček
Prošel jsem si znovu místo a musím vám dát za pravdu. Místo je samo o sobě hodně silné, a s původním návrhem by se to hodně přebíjelo. Vlastně to má teď, jak to je, jedinou nevýhodu, se kterou chci pracovat. Ta podle mě je taková, že i když je potok v zásadě "hotový", chybí mu trochu PR :-). Prostě ho lehce přehlédnete, nezajímáte se o něj. To bych rád změnil. Klidně ho i vést skrze tu cestu, aby ho lidi museli překročit, přejet na kole.

Spojení

Rád bych tedy potok podpořil v jeho síle, spíše doplnil a zároveň spojil místo prameniště a odtoku. Tím by se opticky a pocitově ohraničila úsečka - potok   (něco jako špagát mezi dvěma objekty) Nejdřív si uvědomíte objekty, pak špagát.

trasa potoku + vytažení přes cestu až do přehrady

trasa potoku směrem k prameništi s objektem
Takže jak je vidět, rád bych udělal menší objekt přímo u pramene, čímž by se mohl zvýraznit samotný pramen. Objekt je vidět z cesty, ale je hezky zapadlý a neruší nijak celkem fajn atmosféru. Tedy doplňuje. Vnitřek budu ještě řešit, co přesně by se tam mohlo odehrávat. Jestli jen odpočinek, nebo to spojit třeba i s mácháním nohou, posezením a celkem příjemným výhledem s pocitem bezpečí. Každopádně ten objekt vzbuzuje zvědavost, člověk se tam jde podívat a jde podél potůčku, který objektem protéká.

první zákres hmoty
Jak již píši, místo je to hodně silné, takže bych chtěl zachovat nějaký jednoduchý, ba dokonce archetypální tvar objektu s čistou funkcí, jasně daným úmyslem. Toto je zatím první varianta. Díky zajímavému terénu, stromům a kamenům by se s tím dalo vyhrát, aby to bylo příjemné.

Ukončení pramene

Co se týče ukončení pramene  nebudu tam dělat stavbu. Jak jsem již psal, bojím se, že by objekt spíš rušil. Je přímo u cesty a nebyl by tolik využívaný, trošku se bojím té prvoplánovosti. 

Co si ale myslím, že by mohlo fungovat, jsou nějaké jednoduché schody. Klidně dřevěné trámy s mírnou plošinkou nad hladinu přehrady, a tam by se dala uplatnit myšlenka splynutí potoka s přehradou. Ale aby to tak nekřičelo, jako kdyby tam byl objekt. Člověk si tam může na chvíli sednout, cítí, že okolo něj teče voda, odpočívá, dá si sváču a zase jde. Nic víc, nic míň. Zároveň se to stává tím druhým prvkem na konci špagátku, ale neruší.

schéma fungování

Takhle si schematicky představuji fungování toho, co jsem tu popisoval. Na konec jeden rým: Snad je to krok vpřed, a ne jen pouhý vřed. chochocho

Petr

2 komentáře:

  1. škoda, že se nezůstalo u jednoho objektu na břehu přehrady. stavbu na prameni má zuzka šnajdrová. i ve vašem případu není jasné, jak se k prameni budou lidé dostávat (stezka vedle potoka?). vyústění do přehrady nemá tu sílu. domeček nad výtokem ze země je pouhé splnění zadání, že má mít vnitřní prostor. škoda, že jste se nezaměřil na potenciál předchozího návrhu a bez pokusů, zkoušní dalších variant (třeba ne tak hmotných a dalšími způsoby komunikace s okolím) jste se pustil do odlišné varianty.

    OdpovědětVymazat
  2. Petře,
    doporučuji krok zpět. Minule jste nás již přesvědčil, že to u vody půjde, nyní jste místo důkazu ustoupil! To je velká škoda, proto doporučuji otočku o 180 zpět k hraně přehrady.
    Pracujte s kamennou zdí, třeba podélně. Ať je vtok zážitek. Na způsobu, jak vytvořit vnitřek. Jste dost vtipný na to, aby to pro Vás byla hračka.
    Než vřed krok zpět!

    OdpovědětVymazat