středa 3. dubna 2013

Klára Bužková, reference

Přehrada Harcov

Reference:

1.
NhEW PAD, Tanja Jordan arkitekter
Je to dočasné, variabilní obydlí . Je vyrobeno z lehkých materiálů, snadno se přepravuje. Nyní je součástí putovní výstavy Život v pohybu(pořádané Vitra Design Museum). 
Dočasnéhý objektu , který může fungovat i v blízkosti vody. Piknik, posezení se známými..

2.

Zigzag Cabin, Drew Heath Architects; Australian outback
Tento projekt se zabýval  minimálními životními potřebami, vztahem k místu. Taktéž nestálá forma architektury.

3.


Final Wooden House, Sou Fujimoto Architects; Kumamoto
Prostor tvoří pouze opracované dřevěné trámy. Ty plní funkci stěny, trámu, lavice, stolu.., v malém prostoru tak vznikají dajší prostory, vytváří zákoutí.

4.
 Future Shack, Sean Godsell Architects
Sériově vyráběné nouzové a humanitární bydlení. Hlavní část stavby tvoří recyklované kontejnery.

5.
Chata, Horka nad Sázavou, břeh Sázavy
Zařadila jsem zde tuto chatu, protože kolem přehrad často vznikají chatařské oblasti.
 U Harcova tomu tak úplně není (je jich tam pár, budovy blízko přehrady jsou ale většinou rodinné domy a vilky, pak školka a Krajská hygienická stanice atd.), a tak by zde mohlo být místo, kde by se pořádaly sešlosti se známými.


Přehrada Harcov

  Cesta kolem přehrady je příjemná varianta, jak se dostat z kolejí, Husovky do města. Buď tudy lidé(všechny věkové kategorie) jen procházejí, nebo jdou zde  cíleně – do „přírody“ provětrat hlavu, sportovat atd.. Je to blízko centra, není problém se zde dostat(většina přehrad je postavena  mimo velká města).
Zaznamenané aktivity: běhání, venčení psů, maminky s kočárkem, teenagerovská i seniorská dostaveníčka, popíjení na břehu, koupání, vyjížďka na lodičkách, procházející studenti (škola-koleje).

 Vybrala jsem místo, kde se na podzim dalo sedět na malém mole, je otamtud pěkný výhled. Přemýšlela jsem ještě o skalnatém břehu na druhé straně, ale hned nad ním vede silnice.
 Měl by to být malý objekt, který by byl v těsné blízkosti vody(nebo přímo na vodě). Malinká čajovna s meditačním prostorem - molo s výhledem na vodu, nebo "boudička" k odpočinku, posezení s kamarády, pikniku.

1 komentář:

  1. Obecný dotaz ke všetkym projektom: k čemu su referencie, keď není jasná jejich relevancia? Dakujem

    OdpovědětVymazat