neděle 21. dubna 2013

Místo pro meditaci II / Rám

Dobrý den
po minulé konzultaci jsem návrh upravil. V první variantě je odebrán most přes ústí potoka, do objektu se člověk dostane tak že může přeskákat kameny nebo si najde pěšinu ve svahu.

2 betonové stěny, lavička, pohled na přehradu. Přední a zadní část je zakončena skleněnou stěnou, na východě s posuvnými dvěřmi.

 V betonových deskách by mohly být umístěné dírky, kterými by dovnitř pronikalo světlo, opět se snažím o co nejmenší narušení zálivu.

Po pár úvahách jsem se však dostal k myšlence, že možná přehrada je dobrá sama o sobě a žádný zásah vlastně nepotřebuje. Jediné co bych rád na přehradě měl je něco co "rámuje" krajinu a pohled na ní, meditovat se dá klidně na břehu, zapadlém koutě nebo skále. To mě přivedlo na myšlenku, že možná stačí na přehradu umístit rám, ve kterém je umístěna lavička. Železný rám, tvořící cca 3 metry dlouhý tubus, uvnitř je místo na posezení 2 lidí. 





 Nejsem si jistý jestli bych tím neporušil zadání, ale myslím si že přehrada snad ani nic víc nepotřebuje. Člověk si z dálky rámu ani nevšimne, když jde po břehu tak možná člověka napadne že by mohl jít dovnitř, kde ho obklopují jenom stěny a dívá se na západní břeh. Materiál by mohly být černé železné desky nebo corten. Podlaha by mohla být betonová nebo vůbec žádná, nad člověkem se pne železo a pod ním je hlína a kameny.



1 komentář:

  1. Matěji, od minule jistě dobrý posun.
    Myšlenka rámu je pro to místo ok, i když již hodně opoužívaná, ale lze ji posunovat a promýšlet dále, tak se ji držte.
    Rám vytváří vnitřní prostor. Ten vznikne například i v domě ve dveřním rámu, kde se velmi dobře zastavuje a hovoří, takže zadání to splňuje.
    Váš návrh ale nefunguje tak jak říkáte. Objekt je vidět, nepůsobí jako rám, ale jako kostka.
    Pracujte více s formou a jak objekt spojit s okolím a udělat ho opravdu takový, jak popisujete.
    Variujte rámy! Pracujte se situací a místem rafinovaněji.

    OdpovědětVymazat