pondělí 30. září 2019

ZADÁNÍ ZS - VĚŽ, BARVY, BALET

1 - věž
V nultém zadání bylo úkolem navrhnout podstavec pro sebe, z papírového kartonu a bez spojovacího materiálu. Poznání materiálu je podstavcem architektury, vzdor gravitaci je dalším.

Prvním úkolem je postavit v ateliéru věž ze dřeva nebo z jiného materiálu. Model věže bude vysoký jako jeho autor. Krása konstrukce, odvaha, spoje. Funkce může být kořením ideje. Hned po odevzdání odjíždíme do Desavy a Výmaru připravit se na další zadání - prostor pomocí barev - kaple pro Johannese Ittena.


2 - kaple (z) barev
Úkolem je navrhnout vnitřní prostor pomocí barev, kapli. Vodítkem může být návrh kaple pro Johannese Ittena, jako další se série bauhausovských zadání v tomto semestru.

Kaple je myšlena jako místo, ve kterém se má člověk především zastavit a kde se ocitá
v přímém působení jejího interiéru. Exteriér není předmětem tohoto zadání.

Jde o kompozici vnitřního prostoru pomocí barev, nanesených na plochách a za účasti přirozeného světla. Barvy se rozehrávají na světle, barvy se mění s množstvím světla, tmavnou v temných zákoutích, spolupůsobí společně na světle atd. Barvy je možné nanášet na desky, oblé tvary, cokoliv.

Konstrukci v této úloze oproti předchozí úloze pomíjíme, vše může držet na síle lepidla. Důležitý je tvar, na kterém jsou barvy naneseny. Měřítko modelu návrhu je libovolné, ale má být velké, abychom mohli prostor zakusit, abychom se do něj vešli celí, nebo alespoň ho uměli přehlédnout.


3 - architektů balet
V duchu Triadického baletu Oskara Schlemmera secvičíme scénku, se kterou vystoupíte na JFK. Před tím ale navrhnete kostýmy pro Váš pohyb, které ho určují, rozvíjejí či omezují, dále choreografii, půdorys celého vystoupení. Budete architekti, takže kostýmy jsou budovy, konstrukce, objemy, nábytek, keramika, materiál, hmota, textura, …

Žádné komentáře:

Okomentovat