pátek 19. dubna 2013

Na obrázku je "záliv", do kterého chci "zasadit" letní kino. Jak mi pan Žid doporučil, přemýšlela jsem, zda by se promítací plocha nedala umístit spíše na stěnu hráze než volně do vody. Po návštěvě přehrady jsem ale zjistila, že to možné není, protože stěna hráze není z této strany dostatečně vysoká.
Další z variant bylo umístění kina na opačnou stranu hráze, kde by sice stěna mohla sloužit jako velkorysá plocha na promínátní, nicméně není tam dostatek místa pro diváky.
















Takže jsem se vrátila k původní variantě - posezení kaskádovitě do oblouku v zátoce. Promítací plátno by pak bylo zasazené ve vodní hladině (nejspíš) na pevných kůlech.





Varianta ZA


V prvním návrhu byla idea onoho chtěného prostoru (promítárny) pod vrchní částí hlediště. Takže samotné kino by na první pohled trvořilo jen kaskádovitě poskládané hlediště do tvaru zálivu přehrady.
Jelikož tento prostor ale není veřejný, vymyslela jsem pár variant jiných.
Varianta "za" spočívá v tom, že za hledištěm v jeho vrchní části by se nacházel zastřešený prostor, který by sloužil jako promítárna a zároveň třeba jako půjčovna dek, pokladna a tak dále, přes kterou by se lidé dostávali na svá místa k pozorování filmu...




Varianta PODÉL

Protože předchozí plán by musel nejpíš počítat i se schoštěm (kvůli výšce nejvyššího stupně hlediště, na který by navazoval (nejen) promítací prostor) a protože z hlediska situačního uspořádání by mohl trochu zavazet lidem, kteří půjdou z hráze, je tu variatna "podél".


Zastřešený prostor by jednoduše navazoval na kaskádu a víceméně by i kopíroval její tvar. Červená šipka ukazuje, kudy by se diváci dostávali do hlediště (a kde by mohla být i nějaká pokladna, ať už na dobrovolné nebo jiné vstupné). Naproti vstupu do místnosti (na širokých stupních) by byl umístený obchod s popcornem a jiným občerstvením a půjčovnou dek. Dále by byl nad obchodem prostor určený k promítání (takže zmíněná prodejna by tvořila i takový předěl mezi veřejnou a technickou zónou).


2 komentáře:

  1. Marie,
    natočení plátna bych ještě zvažoval. Argument s výškou zdi není dostačující, zeď lze zvyšovat, plátno ji může přesahovat atd. Přijde mi důležité přemýšlet také, že by se dalo promítat i jindy než po západu slunce, na př. za chmurného libereckého počasí. Vaše plátno přímo natočeno, a tudíž Váš návrh umožňuje promítání až úplně nejpozději. Možná to ale výhled na přehradu vykoupí, pokud nás o tom přesvědčíte.
    Nicméně co se týče uzavřeného prostoru, ve variantě ZA se již vnitřní prostor rýsuje. Avšak nároky, které na něj máte jsou přemrštěné - není to klasické velké letní kino. Stačí půjčovna dek, více bych podpořil roli altánu, STŘECHY pro schování před deštěm (třeba se dá vysouvat, zvětšovat, vypusťte pokladnu atd.
    Rozdíl mezi oběma variantami je nepatrný, pracujte na tomto prostoru dál. Neměl by působit jak bariéra, ale spíše jako vstupní brána, lehčeji.
    Zkuste celý návrh posunout do roviny příležitostného kina, pro skupinky zájemců, bez nároků na obsluhu a popcorn. To se týká i plátna.


    OdpovědětVymazat
  2. Marie,
    chce to místo pořádně zdokumentovat, reálně tam jsou dva velké stromy, celkem výrazné převýšení v nástupní části, dále přepad vody z nádrže apod. Tyto věci jistě budou mít vliv i na Vaše schody.
    Dále zkuste více propojit "budku" se schody, ať to nejsou dva oddělené prvky. Váš objekt ubírá z nyní velmi stísněné cesty.

    OdpovědětVymazat