neděle 21. dubna 2013

Vodovjem 4

Dobrý den, 

díky za předešlé komentáře, tentokrát zase přidávám novoty a rozšíření. 

ještě trocha inspirace

Za prvé


V prvním příspěvku se tedy zabývám původní myšlenkou: potok->jednoduchá stavba nad vodou-> zdržení vody uvnitř-> přepad vody do přehrady. S tím je tedy spojeno uvědomění si potůčku který teče z vrchu, oživené místa a třeba i to mytí nohou :-) Snažil jsem se zkusit udělat nějakou formu se sloupy, aby se to více otevřelo okolí a nebyla to jen zavřená bedna. Otázka je, zda-li tam pak musí být schody, které to trochu kazí.

napravo zkusmo - kulatina jako sloupy (jinak bez materiálů)

Trošku jako antický chrám :-) ale ty schody mi tam stále nesedí, vyspádování by se asi dalo řešit i bez nich...? K tomu bych prosil nějaký komentář...ještě mě napadlo jak říká p. Žid udělat něco přímo nad kamennou zídkou, odříznout od cesty, ale to zase příště.

Za druhé (nebo třetí?)

jako další nápad jsem spojil první a druhý. Tzn. objekt nad přehradou + objekt nad pramenem. Výhodu vidím v tom, že objekt nad přehradou nebude samoúčelný, vždy se odkazuje přímo k prameni, k počátku. A zároveň je zdůrazněn i konec, což podpoří celou existenci potůčku.

Přistoupil jsem k tomu tak, že

1) bych rád dal celý potůček do interiéru. Ale ten se mi tam kupodivu nevejde :-(



 2) využívám dva koňské povozy a snažím se objekt roztáhnout z 8 na 45 metrů.

objekt se roztrhl

 3) tak využívám oba kousky a jeden dávám na pramen, druhý na konec potůčku.


 Forma vychází z archetypu u druhého návrhu na prameni, horizontální linky ukazují na průtok potůčku a odkazují se zároveň na druhý objekt. 

pracovní model 
pohled na objekt u přehrady (zase možná bez schodů)




uvnitř objektu u přehrady zase pozdržení potoka, možnost sednout si k vodě trochu "jinak". Někdo na minulých konzultacích říkal něco o chlazení lahváčů...? :-)


Na závěr

totˇ prozatimní novinky, budu samozřejmě rád za připomínky, chápu že chcete, abych zůstal u první myšlenky, samozřejmě nad tím hloubám a snažím se o vylepšení. Budu na týden na té exkurzi, tak třeba tam uvidím něco, co se mi pak podaří okopčit .)

2 komentáře:

  1. Petře,
    objekt u zdi nemusí být nutně se střechou, ta neznamená tvorbu interiéru. Interiér je něco co obklopuje. Již jste uvnitř něčeho, něčím obklopen, nejste tam kde je venek.
    Váš návrh nemá s antickým chrámem vůbec nic společného. Návrh číslo 2 nebo 3 se snaží o polovičaté řešení a utíká od těžiště.

    Zkuste udělat z vtoku potoka do přehrady operu. Udělejte vtékání plynulejším, s časovou dramaturgií. A k tomu místo na kterém to bude vnímatelné, kde bude člověk jen pro to.

    OdpovědětVymazat