sobota 6. dubna 2013

Matěj Čunát - Místo pro meditaci


Pro zátoku na západě přehrady se snažím vytvořit místo meditativního charakteru, místo kde se dá zavřít se světem ale zároveň může fungovat jako jakýsi objektiv do krajiny a dále jako vizuální komunikace mezi pláží/městem a zátokou.
Záliv přehrady je přemostěn a navádí chodce přímo do objektu, před ním se cesta rozděluje: člověk může vejít dovnitř nebo pokračovat dále na cestu. 

Uvažované místo (nad kochajícím se Mírou)

 10 metrů dlouhý tubus. Materiál by mohl být dřevo, velkým oknem je umožněn výhled, červená šipka označuje zamýšlené schody na silnici. Zde je objekt umístěn na pilířích, díky tomu nevadí zvednutí vodní hladiny, zároveň umožňuje zachování stromů a není třeba zasahovat do země.

 Zde je objekt zapuštn částečně do země, tím více splývá s krajinou, ale ztrácí se trochu lehkost a výhody výše zmíněné.


 Pohled a řez, přední stěna může být mírně negativně skloněná. 
Půdorys na obrázku nahoře: po vstupu člověk musí obejít zeď, následně se mu otevírá pohled, schází po schodišti k oknu a může se posadit na kterýkoli schod(je to vlastně něco jako kino).
Půdorys na obrázku dole: po vstupu si člověk vybere cestu vlevo nebo vpravo(před ním stojí zeď), po rampě schází dolů a obchází 3 schody umistěné uprostřed, na kterých může sedět.
 Zasazení do terénu

 
Varianta vlevo a dole uplatňující postupné rozšiřování
 

Pohled z východu, most přes záliv, úzký chod a rozšiřující se objekt který se tyčí nad kameny a je umístěn mezi stávající stromy(ideálně nechci kácet). Most by mohl být udělaný třeba i z kamenů umistěných ve vodě, ale takhle mi přijde že lépe navádí a spolupracuje s objektem.
Pohled sedících/diváků

 

 Možnost procházení kolem dokola, uprostřed "schody" na kterých se dá sedět

1 komentář: