neděle 7. dubna 2013

Eliška Kováříková

I nadále se zaobírám dvěma návrhy, které se snažím rozpracovat a později jeden z nich označím za ten finální. Předem podotýkám, že toto rozhodnutí chci vykonat Já. Budu ráda pokud se vyjádříte k obojímu. 

1. DOUPATA
Tento projekt vychází z představy minimálního prostoru. Jde o soubor několika Doupat, které budou nepravidelně rozmístěny okolo přehrady. Objekty nebudou patrné na první pohled, měly by co nejlépe splynout s okolím (už jeho hledání bude samo o sobě hrou) Vycházím ze zvířecích nor, kokonů, hnízd atd., jde o místa, která slouží jako skrýš před predátory i nepříznivými podmínkami. Doupě svým návštěvníkům nabídne pocit bezpečí i soukromí.  
Malé objekty může chodec omylem objevit při výstupu do svahu polozakopané v zemi, náhodným pohledem do koruny stromu,nebo se za nimi musí vydat nad vodu. Doupata sjednocuje materiál (zatím si představuji jako propletence z tkání stromů viz. Patrick Doutgherty http://www.stickwork.net/ , z proutí, lýka, nebo něčeho podobného) a tvar (bubliny v momentě, kdy hledají co nejvýhodnější tvar)






2, PŮJČOVNA LODĚK

Můj druhým návrhem je v podstatě iniciační prostor, který obyčejné smrtelníky připraví vstoupit na vodní hladinu a odtrhnout se tak od pozemského města Liberce. 
Představuji si dřevěnou stavbu, jejíž střecha je v úrovni cesty lemující přehradu. Liberecký smrtelník se z otevřeného prostoru dostane během pár vteřin do prostoru s nízkého, tmavého, kolébavého prostoru,kam v pásech proniká vědomí slunečního světla. Je slyšet šplouchání vody odrážející se od stropu jen sem tam narušené tlumeným dětským smíchem z pozemského světa.   
Návštěvník zde nastoupí do jedné z loděk a je vypuštěn na otevřenou, světlou vodní plochu. 
Na tento prostor mohu navázat ještě prvkem na vodní hladině, jako místem, které se stane konečným cílem. Napadly mě dřevěné kůly vyčuhující z vody (po vzoru Holandské tradice). U kterých by loďka mohla zastavit a návštěvník vystoupat po příčkách nahoru na kůl a tam si uprostřed přehrady utřídit myšlenky. Případně by mu jeho doprovod mohl ujet a zanechat jej tam. 






místo pro půjčovnu


1 komentář:

  1. Eliško,
    vyjadřujeme se jen k doupatům. Dělejte doupata všude, těšíme se jak nás ve čtvrtek zahrnete doupaty, kde všude by mohli být, jak vypadat, spousty pracovních modelů, téma je jedinečné, tak ho využijte. Ve čtvrtek situaci s vyznačenýma doupatama a mnoho doupat v modelech.

    OdpovědětVymazat