neděle 7. dubna 2013

Kotviště 2

K minulým konzultacím:
Myslel jsem, že kotviště by se dalo považovat za vnitřní prostor a vnitřní dispozice by tvořily právě lodičky, které by se daly propojovat. Jako referenci zde uvádím pokoj v krajině od Šépky. Pokoj se dá vnímat jako vnitřní prostor ohraničený podlahou a krajinou, která je vnějším prostorem. V mém případě omezuje prostor řada sloupů okolo celé podlahy aneb jak říkal Doc. PhDr. Petr Rezek, že sloupořadí je jenom stěna s dírami. Otázka teda je, kde je ta hranice, kdy začíná vnitřní prostor.

Nicméně kotviště by si asi zasloužilo nějaké to zastřešení, jasnější vymezení a asi určitě jinou polohu. Dále tu představím tři návrhy. První má za cíl dostat na vodu, co nejvíce lidí. Druhý a třetí návrh je pokračováním z minula.

1. Lodní bitvy
Velkým lákadlem pro lidi by byly lodní bitvy. Bojovníci by pluli na lodičkách s terčíky z papíru a stříleli by po ostatních z vodních pistolí podobně jako ve skvělém soutěžním pořadu Takešiho hrad. Hráči by si mohli vyměnit na molu u půjčovny loděk protržené terčíky za nové. Půjčovna loděk a molo bych umístil k pláži, protože atrakce jako je vodní bitva by tam nalákala nejvíc lidí a zároveň by se na ní dalo z přehrady a z pláže dívat.


2. Spojení kotviště s přístavištěm
Moc jsem si nedokázal představit spojení kotviště s přístavištěm. Kotviště by už nebylo místem pro lidi na lodích, ale jenom pro lodě. Možná spojení kotviště s protějším břehem, kde by byl výhled na zastavěnou část přehrady a kontakt se skálou. Objekt by mohl mít dva vstupy; jeden z lodě a druhý pro pěší. Ale jakou by měl funkci? Odpočívárna pro loďkaře?
Schéma jak by mohlo vypadat spojení kotviště s přístavištěm

3. kotviště na vodě
Kdybych zanechal kotviště na vodě, změnil bych umístění a to do klidnější a zapadlejší části přehrady.
situace a výška hladiny vody v létě

Popravdě jsem se trochu zasekl a teď nevím, jak ven. 
 - Spojení kotviště s přístavištěm -> půjčovna lodí.
 - Spojení kotviště s přístavištěm na jižním břehu - funkce?
 - Nebo zpracovat jenom kotviště/odpočívárnu pro kajaky (děkuji Tlumičovi za přenechání tématu). S tím, že by si objekt zasloužil najít využití i na zamrzlé přehradě.
 - Lodní bitva + půjčovna lodí

8. 4.:
Nakonec jsem dospěl k závěru, že by objekt mohl být určen pro děti. Na přehradě má klubovnu vodní skaut nebo něco podobnýho a vůbec školek a škol je okolo plno.
Objekt - bouda na házení žabek. Pro skauty a zasvěcený lidi - dílna na stavbu vorů a jiných ptákovin. Domeček by byl hned u břehu na mělké části přehrady (začátek přehrady) a okolo něj by byl rozprostřen násyp z prvotřídních oblázků. Mělčina by se hodila na zkoušení prototypů lodí. Objekt by vlastně mohl sloužit i pro modeláře lodiček jak k pouštění lodí, tak i k výrobě.

2 komentáře:

  1. Tlumič prosí :) zasloužil sis to :D a ten Takešiho hrad je paráda!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Martine,
    z vašich návrhů Vybíráme Odpočívárnu pro loďkaře. Vnitřní prostor tvořen konstukcí a loďěma, postupné rozebírání a skládání, regály pro lodě. Zkuste umístění v atraktivnější části. Na čtvrtek pracovní modely s loděma, nová situace (možná varianta skála), ať je to na břehu.
    Otočená loď je klenba.

    OdpovědětVymazat