sobota 6. dubna 2013

Vodovjem

Krásný den, 

od minulé přátelské kritiky jsem se zamyslel a doufám, že jsem udělal nějaký pokrok (jak jistě uvidíte). Protože se nechci zabývat tématem "záchytky kajaků", o které jste říkali, že je jediné uchopitelné téma (i proto, že něco podobného dělá Martin Pivo), postřehl jsem na přehradě jednu věc, o které bych tedy něco napsal a vložil do vínku nějaký ten nápad.

Prameny a prameniště

Na přehradě jsem narazil na pramen (teda aspoň doufám v to, že to je pramen a ne stoka - do příště podrobím chuťové zkoušce). Nachází se na severní stezce cca ve 2/3 cesty od přehrady, takže ho denně lidé míjí.

prameniště 

Jak jsem se dočetl, Jizerské hory jsou, co se týče pramenů, nejhojnějším místem v ČR. Navíc leží u frekventované cesty (teda asi jediné cesty) hned u přehrady.
výhled z místa pramene


zprava: vpusť od pramene, Adam Šustek
Pramen prostě vytéká ze svahu, a přes pár kamenů si to štráduje dolů, kde nějakou trubkou pod cestou vtéká do přehrady.


Vodovjem

rád bych využil toho, že tam ten pramen je, málo kdo si ho všimne a chodí okolo něj. Chci, aby si lidé vody vážili, měli k ní přístup, mohli jí pít. (V případě že je pitná) A uvědomovali si jí. Proto chci hned u cesty udělat tzv. Vodovjem, pro vnímání vody. někdo řekne, že vody je v přehradě habaděj. Právě. chci zvýraznit jenom malý pramínek, spojit ho s tou masou vody co už v přehradě je, případně udělat z toho místa stáčecí místo, aby si každý mohl např. cestou do školy načepovat :-).

Poloha

Zde něco málo k poloze a umístění stavby.


vyznačení trasy

prameniště

stavba vodovjemu

orientace

Reference

ještě uvedu pár referencí, které, vždy jen něčím, mohou vystihnout můj úmysl.
c.scarpa muzeum benátky


černá studánka Praha

kolonáda Poděbrady

anonymní studánka

anonymní pramen, laguna

Jak by to mělo vypadat

Rád bych tedy udělal menší objekt hned u cesty, aby měl kdokoliv přístup k vodě a voda ho mohla sama zaujmout. Vlastně bych jí chtěl trochu izolovat a nechat být vnímánu. Proto dělám uvnitř "lagunu" která by měla přepad a voda mohla téct přímo do přehrady (skoro stojatá voda pro umytí apod.). Asi by tam měla být i trubka pro nabrání vody do láhve(před lagunou). Výhled bych "orámoval" a zaměřil zase na vodu a krajinu. Trochu to vystihuje skica. Rozměry a dispozice jsou zatím orientační a schématické, musím se zaměřit na pohyb uvnitř, možnost si někam sednout, průnik světla - který by tomu ve dne mohl dodávat jistou atmosféru. Důležité bude optické spojení vody v laguně s vodou v přehradě (díky přesahu a přepadu).


skica
skica-pohled z vnitřku

stávající stav
řez
půdorys










1 komentář:

  1. Petře,
    pokud jste chuťovou zkouškou prošel, tak: těžiště je u pramene, a ne nad přehradou. Ve vašem přemýšlení, je důležitější pramen než vtok do přehrady. Vnitřní prostor může vzniknout sestoupením k pramenu, obklopením, prací s terénem. Pozor pramen nemá velký význam, tak tomu přizpůsobte zásah.
    Dělat návštěvnické centrum pramenu je nevhodné a přetahování dvou vod, velké a malé také.

    OdpovědětVymazat