pátek 19. dubna 2013


Malý objekt. Zašívárna, "think tank", minimální prostor pro sebe. Pro cokoliv. Pro útěk z každodenního života. Pár malých objektů zdánlivě náhodně rozmístěných na březích. Každý nabízí jiný výhled, jiný způsob přístupu dovnitř. Jednoduchá nerušivá forma dává prostor pro člověka. Kostka.

První
Na skále na břehu nad vodou. Jednoduchý dřevěný trámový rám, podlaha pro ležení sezení. Pro stěny jsem přemýšlel nad něčím ne úplně průhledným, něčím jako třeba mléčným sklem. Aby byla vidět silueta osoby uvnitř, ale aby nebylo zjevné kdo přesně tam je a jak vypadá. Jednu stěnu otočenou na vodu bych ale zcela průhlednou nechal, zároveň bude vstupem. Přístup k místu bych nejradši nijak neupravoval, spíš by to bylo místem, které třeba náhodou kolemjdoucí objeví a cestu si najde. I tak, jde se tam dostat poměrně snadno, lesní pěšinou vedoucí nad břehem nedaleko od místa.






 





Druhá 
Zavěšená nad vodou. Naproti pláži. Když se chce člověk dostat dovnitř, musí doplavat pod ni a pak po laně s uzly vyšplhat nahoru.




Závěrem ještě malá reference - Juhani Pallasmaa

4 komentáře:

  1. néé Dane, proč neděláš restauraci?! Teď děláš prakticky to samý jako já...

    OdpovědětVymazat
  2. Aha, nepamatoval jsem si to. Ale to že to tam děláš není důvod proč to tam dělám... nad tímhle jsem přemýšlel už dlouho

    OdpovědětVymazat
  3. eej to je dobré :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nic proti zašívárně, schované skrýši a pod, s místem může jistě lépe pracovat než velká hospoda.
    Zavěšení je nejasné, na čem to visí, aby to bylo nad vodou? Pokud na křivých stromech tak upozorňuji, že by museli přenést zhruba tunu, s což je i pro zdravé silné a rovně rostoucí stromy tak akorát.
    Z těchto důvodů doporučuji držet se lesa. Dále přemýšlejte o tom, jak objekt udělat více poetický, rafinovaný a tajuplný, více lákavý. To se týká vstupu, charakteru vnitřku, o čem interiér je, atd. Forma kostky je přílišná sázka na jistotu, jistě znáte Budějovické i další blízké příklady. Chceme více pátrání. Forma a konstrukce Vám poté vyjdou. Jelikož je tématem zadání vnitřek, chceme více jeho definici, práci na něm. To neznamená funkci.
    Zkuste více pracovat s prostředím, skály jistě nabízí i jiné způsoby, než na ně položit kostku.

    OdpovědětVymazat