pátek 5. dubna 2013

Jana Lipanská

Co se tady nachází?


Co se děje na přehradě?


Reference:

Přehrada Harcov je jedním z nejvyhledávanějších míst v Liberci. Má výhodnou polohu - nachází se relativně blízko centra, ale zároveň je obklopena bohatou přírodou. Z mého pohledu by tedy byla škoda umisťovat zde něco umělého, velkého, nadměrného, zbytečně výrazně na sebe upozorňujícího... při výběru mi do oka padly spíše věci typu "čajový domek", které se mi líbí pro svou přirozenost, jednoduchost a jakousi čistotu...


Tento čajový domek využívá minimální prostor, je drobný a nenachází se zde nic zbytečného. Nabízí neskutečné množství různých výhledů, ale i „schování se“ před okolním světem a místo k meditaci, rozjímání... Úžasně zapadá do okolí a díky povrchové úpravě dřeva s poměrně netradiční barvou působí celek velmi zajímavě. Pokud bych navíc měla srovnávat, je například mnohem elegantnější, než čajový domek v Ostravě od stejných autorů.



Tento čajový dům opět používá přírodní materiály. Navíc je zajímavě umístěn uprostřed vodní plochy - velmi se mi líbí symbolická myšlenka autorů „cestou na vodě se člověk oprostí od všedních starostí, v domečku už jen medituje a užívá si prostor pro sebe". Návštěvník si navíc může domeček přizpůsobit – míra slunečného svitu, záclony, otočení, … prostě podle nálady.



Tato čajová místnost s výhledem musí být určitě skvělým místem k odpočinku. stěny z latěk nabízí jakousi bariéru, ale zároveň je celý prostor volný, otevřený... Mezery a otvory navíc krásně definují směr výhledu.


Věc, která mě velice zaujala - kino na vodní ploše. Jednoduchost, čistota dřeva, jemný důraz na detail podsvícení...  V Liberci existuje spousta filmových klubů (včetně spousty univerzitních) a prakticky žádný z nich nemá své vlastní prostory. Pokud se navíc promítání koná někde daleko, nikomu se nechce z kolejí či z bytu do další učebny, s nepohodlnými židličkami a napůl vysloužilým projektorem.... a přitom přehrada nabízí skvělé místo pro takovýto jednoduchý prostor. Pokud by součástí bylo i molo (které by ke každé vodní ploše mělo podle mého patřit), v létě by se mohlo promítat na zde umístěné plátno a návštěvníci by mohli sledovat filmy či další projekce z lodiček (což je mnohem pohodlnější a atraktivnější, než mačkat se všichni na jedné plošině).


Umístění:

Ráda bych, aby se začal využívat také druhý břeh přehrady. Navíc by zde vzniklo jakési "druhé stanoviště", protiváha současné restaurace. 


Návrh:

Boudička pro promítání filmů sestávající z dřevěných latěk a velkého okna... uvnitř by měly být tmavé závěsy, aby bylo možné zatáhnout... pokud se však nepromítá a bouda by se využívala k jiným účelům, není nutné mít absolutní tmu. Částečně by měla být zapuštěná do svahu v místě "zálivu" tak, aby se do ní vstupovalo po velkém dřevěném molu bokem a menším před ní.. možná by měla mít také jeden, dva schody, aby byla trochu výš nad hladinou. Konstrukce by měla sestávat z velkých trámů po hranách. Přední stěna by také mohla být prosklená úplně a na vnější straně by pak byly dřevěné vertikální žaluzie... ty by podle mě vytvářely zajímavý efekt a navíc by místnost mohla být mnohem lépe prosvětlená. Jen by mi pak přišel vhodnější vchod z boční strany. V zimě by se pak mohlo stát molo "přistávací plochou" pro bruslaře, kteří by si zde odpočinuli a pokochali se výhledem, a uvnitř by se mohl prodávat čaj nebo svařák, aby se trošku zahřáli. V létě by se naopak na molu mohlo promítat jako v letním kině.







1 komentář:

  1. Jano,
    letní kino skvělé. Promýšlejte jak vytvořit vnitřní prostor. Promítací budka může být nepatrná.

    OdpovědětVymazat