sobota 20. dubna 2013

Galerie+čajovna

  Zdravím. Rozhodla jsem se na moje dosavadní návrhy podívat z jiného úhlu. V posledním komentáři se zmiňujete, že u "houby" by byl problém v tom, že by lidé mohli lézt na střechu. Rozhodla jsem se toho využít. "Houbu" jsem zjednodušila na objekt půlelipsovitého půdorysu. Chtěla jsem zvolit půlkruhový půdorys ale myslím si, že kruh je příliš hluboký a  půlelipsa ve mne evokuje objetí, roztažené ruce, které vtahují lidi do svého nitra. Objekt jsem vsadila do svahu načež obepíná i strom, který tam roste. Střechu objektu jsem se rozhodla využít jako galerii. Centrálním bodem galerie je strom prorůstající dva metry širokou dírou (nahoře je zasklená. (ne úplně, aby se nevyloučila možnost přirozeného zavlahování). Zároveň poskytuje průhled lidem v galerii do pohodové atmosféry čajovny. Kolem díry se hustě shlukují výstavní desky o různých tloušťkách které se propisují i do interiéru čajovny (rozmístění ještě promyslím). Jejich vedlejší fce kromě "výstavní plochy" je propojení obou částí budovy. Oddělené (2 fce) a zároveň propojené. Střešní galerie je přístupná z horní silnice (možnost přijet autem) a to malým "kaňonem" (ráda bych zachovala přístup v podobě lesních cest ale je tu možnost i dát schody). Čajovna je poté přístupná ze zdola i shora dalšími cestami. Desky jsou dále řídce roztroušeny v terénu (lidé si k nim budou muset najít vlastní cestu, snaha donutit lidi k určité akci) načež směrem ke střeše se zhušťují.

 Interiér je na jižním svahu a tudíž je přirozeně plně osvětlen sluncem (+ střešní okno se stromem). Strom v interiéru je obklopen skleněným tubusem který je přístupný pro případné zalévání nebo odklízení listí. Myslím, že strom v objektu navodí příjemnou atmosféru a návštěvníci se budou moci dívat na živou přírodu i přes to, že jsou uvnitř.


Objet je široký 12m a hluboký 8m.


Interiér jsem prozatím rozdělila tak, že za figurkou je zázemí a v pravé části je prostor pro posezení. Budu ho řešit asi formou otevřených boxů, které budou jen oddělené příčkami.


   Plácek před čajovnou zůstane zachován (možnost sezení i venku). Přední část bude otevřená (zašupovací uzavírání), aby umožnila volný přístup, nerušený výhled zevnitř budovy i pohled do budovy pro lidi, kteří půjdou po cestě kolem přehrady.

Materiál: Veškeré stěny včetně výstavních desek by byly z betonu. Interiér a obložení budovy z venku dřevem. Desky včetně stěn v interiéru by zůstaly bez obložení, bílé barvy.

3 komentáře:

  1. Alice,
    od minulé "houby" se to začalo ubírat přijatelným směrem.
    Objekt je však třeba výrazně zmenšit, ubrat nároky na funkci (čajovně stačí jedna malá místnost. Zkuste objekt ještě více zploštit ve směru ke svahu, ať se vyhneme velkým zemním pracím v přírodně citlivém prostředí. Více podpořte spojení střechy se spodní částí. Ať nevznikají spodní prostory. Galerie bude až jako přidaná hodnota, může být přímo v čajovně, nebo více spojena se vstupem ze střechy do spodní části. Rozházením v lese utíkáme od těžiště řešení.
    Pracujte s výkresy, především půdorysem a řezem, pracovními fyzickými modely. Vytyčte si velikost reálně ve svahu a akci zdokumentujte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nemyslíte, že když objekt zploštím, ubere to hodně využitelného prostoru v interiéru(stejně jako v podkroví se zkosenou stěnou)? A tím podpořením spojení střechy a spodní části myslíte tedy vymyslet jiný způsob než je nyní a tím docílit celého volného vnitřku?

      Vymazat
  2. Vnitřní prostor pro čaj může být zcela minimální, rovněž by měl být i zásah do okolí. Nevím co máte na mysli podkrovím, proto zkuste objekt lépe dokumentovat (půdorysy, řezy).
    Myslím že třeba ze střechy by mohlo být sestupování do spodku zážitekm. Více je to již na Vás.

    OdpovědětVymazat