sobota 6. dubna 2013

Ema Hrníčková


Přehrada sama o sobě nabízí možnosti mnoha aktivit, které zde byly už několikrát řečeny, takže se nechci opakovat... Je to podle mě místo krásné a poutavé samo o sobě, i přesto, že v poslední době využívané méně, než si zaslouží. Má výbornou polohu vůči městu - nachází se takřka v centru, ale zároveň je obklopena bohatou vegetací... Proto bych se chtěla ubírat takovým směrem, abych specifickou atmosféru přehrady nenarušovala něčím zbytečně předimenzovaným a násilně toužícím po pozornosti. Na následujících referenčních příkladech chci ukázat přibližnou formu, jakou by mnou vytvořený objekt měl mít a navodit požadovanou atmosféru. 


Kirishima open air museum forest observatory - Sami Rintala
Zaujala mě myšlenka lesního observatoria, otevřené čisté struktury v určitých místech pohlcující okolní zvuky, čímž vytváří meditační klidný prostor pro vnímání a chápání okolní přirody.

An Turas observatory
Síla vyhraněnosti pohledu přes okno na konci cestypřináší nový zážitek z přirody...

Peter Zumthor
On the Way to the Sea - Derman Verbakel Architecture 
Tento prostor mě zaujal, ani nevím přesně čím... možná tím, že nepotřebuje jasné určení a lidé si sami vytváří funkci. 


Bureau Lada - zrcadlový Archiv pro umělce

Objekt sloužící k uchování děl umělců a architektů, zároveň k rozjímání, hledání inspirace a práci. Líbí se mi myšlenka této funkce i použité materiály. 

Selgas Cano - "forest office"
 Architektonický ateliér v lese. Čistá jednoduchá forma,k tomu krásný výhled tvoří inspirativní místo pro kreativní tvorbu. 


Rintala Eggertsson Architects

Rintala Eggertsson Architects - Element house
Líbí se mi použití materiálů, jednoduché detaily interieru, průhledy vytvářející silný efekt  a skromnost objektů, které nekřičí a zapadnou do místa.

KONCEPT:

Pro umístění mého návrhu jsem uvažovala o dvou místech na břehu přehrady...


Nakonec jsem zjistila, že varianta ve východní části je mi bližší. Vzniká zde ideální prostor pro meditaci, relax, inspiraci... s výhledem na celou přehradu. Navíc by bylo dobré, kdyby se začala více využívat i tato "opuštěná, zanedbaná" část, aby zde vzniklo něco, co by mohlo lidi přilákat i tímto směrem (mimo konfrontovanou pláž). Dalším plusem je blízkost vysokoškolských kolejí a restaurace. 


 Při přemýšlení o funkci objektu mě napadly dvě varianty (nebo i spojení obojího). 

1)jednoduchý objekt pro rozjímání, setkávání, posezení,pikniky, odpočinek pro sportovce, bruslaře, jakési zázemí např. pro rybáře - hlavní myšlenkou je možnost trávit čas v přírodě i za deštivého počasí, prostor umocňující přitomnost vzrostlých stromů a vodní hladiny

2)Vzhledem k těsné blízkosti univerzitní fakulty a kolejí - je zde velká koncentrace studentů... myslím si, že by bylo dobré vytvořit tvůrčí prostor na jednoduchém principu, možnost tvoření v plenéru,s tím, že díla by mohla být vystavena a přilákala by tak další skupinu lidí. 
Funkce není jasně daná a každý si může najít to své (tím se propojí s první variantou)

Součástí objektu v obou variantách by bylo posezení, možná i nějaké molo. Dispozice spíše horizontální, nenápadná, s důrazem na výhled do přehrady.

 

1 komentář:

  1. Emo,
    chybí nám samotný návrh, předmětem druhé konzultace. Místo a jeho čtení je dobré, nápň prvoplánová. Místo se nezlepší tím, že tam naženete rozjímající jogíny.

    OdpovědětVymazat