sobota 20. dubna 2013

Doupata II.

Při ideovém návrhu Doupat mi nedošlo, jak těžké bude na daném území vyhovující místa nalézt. Původně jsem je chtěla mít jen na severním břehu přehrady, kde břeh působí příjemněji a není rušen silnicí; avšak po několika strastiplných průzkumech severu stále nenacházím hledané (vadí buď těsná blízkost cesty nebo vilek). 
Přesto jsem pár vyhovujících míst nalezla.. Jako materiál pro základní konstrukci jsem zvolila lana, těmi se proplete proutí, které pak vytvoří konečnou hmotu doupěte. 
Doupata v zemi jsem zavrhla z důvodu nejednotnosti materiálu a celkovému vyznění. Chci aby každé doupě byla jakási vpletenina, to doupata v zemi nesplňují, jejich podzemní část by musela být z prken či  zděná a to nesedí do mého konceptu, nemluvě o problémech s vodou a sesuvem hlíny.
Inovací doupat by se mohl stát periskop vyčuhující ze stropu doupěte. Útočiště by se tak stalo i pozorovatelnou. Člověk dokonale schován se stálým přehledem o dění venku. Impulzem se stalo doupě na zemi (č.3)








3, toto doupě bych ráda na místě Realizovala (kovová konstrukce vypletena proutím, periskop z trubky od kamen). Doupě by se stalo atrakcí, která přiláká holčičky, chlapečky a dědečky!  




Doupě na zemi se nachází na frekventovaném místě, kudy k přehradě přicházejí lidé směrem od TUL.  Pozorovatel uvidí jak dění u přehrady, tak příchozí z Husovky.  Kovová konstrukce vypletena proutím, periskop za pomoci trubky z kamen.

4, dále hledám tři ideální stromy mezi které zavěsím další doupě. Levituje mezi stromy, vstup do něj je pomocí provazového žebříku.



Momentálně se zaměřím na jižní stranu přehrady a najdu zbývající místa pro doupata. Také bych ráda už začala s realizací pozemního doupěte (plus opět začínám přemýšlet o doupěti na voru na přehradě, ze kterého by šlo krásně nepozorovaně vše pozorovat)



1 komentář:

  1. Eliško,
    doupě by mělo být skryto, nestávat se atrakcí. Proto se jeví nevhodně doupě, které chcete realizovat. Najděte jiné, skryté.
    Silné je, jak navazují a lepí se na přírodní "zvláštnosti" či silné prvky okolí přehrady. Doupě na skalách, v koruně jednoho stromu. To je také proti doupěti, které chcete realizovat i proti doupěti, zavěšeném na 3 stromy do vzduchu.
    Doupě v zemi nemusí být nutně problém, dá se oddělit od vlhkosti země mnoha způsoby. Klidně najděte ještě tak 2 místa k těm dvěma dobrým, které máte (strom, skála). Doupata můžou být i z jiných materiálů, dle povahy okolí. Na skále třeba vyskládané u kamenů, ve stromě z proutí. Aby s daným objektem co nejvíce splynula. Tento týden uzavřeme počet nalezených doupat a půjdeme dál.

    OdpovědětVymazat