neděle 15. června 2014

Stodola v Benešově


STODOLA V BENEŠOVĚ
Autor:
studio RAKETOPLÁN
Ing. arch. Pavel Nalezený,  Ing. arch. Jakub Adamec

Architekti objeli půl České republiky, než se objevil krásný jižní svah, na kterém stála dosti zanedbaná stodola. Půvabný pozemek si vybrali v Benešově u Semil.
Umístění a ráz stodoly byl tak unášející, že se rozhodli tento objekt celý předělat a zmodernizovat.

Myšlenka předělat starou stodolu, sloužící původně k úschově krmiv a podestýlek pro zvěř, na rodinné sídlo s víceúčelovým dvorem je pro mě sama o sobě velice silná. Toto dílo bylo pak dotaženo k dokonalosti studiem Raketoplán.

Co se týče exteriéru, je zde stodola od roku 1947 a skvěle mezi vzrostlé stromy a na pozemek o rozloze 2041 m ² zapadá. Doplnění o pár oken jí vůbec neublížilo (spíše bych osobně řekl – zvelebilo). Nezpochybnitelně tedy zde bude fungovat vizuálně
i po další půl století.

A interiér?
Snaha o zachování ducha stodoly a vytvoření rodinného sídla je zde patrná. Mansardová konstrukce, na které je vidět perfektní ruční práce tesařů z doby krátce po 2. sv. válce dává domu opravdový nádech zralosti stavby. Dominantou je pak i 14 zděných pilířů z ostře pálených cihel, ležících na podezdívce z žulových kvádrů.
Návrh dispozice byl v duchu: „Neměnit konstrukci domu, pouze ji doplňovat“
Toto doplnění se projevilo například v průrazu příčné zdi pro osazení schodiště mezi suterénní a letní kuchyní a vstupním dvorem, prosvětlení vnitřního prostoru skleněnými taškami v polovině západní strany střechy či vytvoření nových oken v obou štítech.

Vyměněny byly i sloupy podpírající konstrukci. Jednalo se o sloupy přibližného rozměru 200/200 mm. Tyto sloupy nahradily designově zajímavé litinové sloupy, které příjemně působí s nově navrženým schodištěm.

Zjednodušeně řečeno, je dům rozdělen na dvě části.  
1. část slouží spíše jako zastřešený dvůr. V tomto prostoru můžeme členit prostory dále. V nejnižším patře je garáž a letní kuchyň, patro nad je otevřené a volné. Vhodné pro cvičební účely, koncertní pódium nebo jako ateliér pro umělce. Po vystoupání do dalšího patra se dostanete na jakousi dřevěnou terásku prosluněnou skleněnými taškami ze západu.
Tyto prostory mohou tedy krásně sloužit pro uvítání hostů a pořádání nejrůznějších sešlostí aniž by narušovaly soukromí obytných částí.
2. část domu jsou prostory obytné. Do těchto prostorů se vchází z druhého patra a jsou takřka kontrastní vůči dvoru. Jejich uspořádání je půdorysně do tvaru „U“ a jsou rozděleny na noční a denní zónu. Noční zóna je v severním průčelí a je v ní umístěna ložnice s koupelnou. Tyto prostory jsou propojeny obslužnou halovou chodbou. V denní zóně je umístěna velká kuchyň spojená s obývákem a uprostřed Vás zaujme prosklený krb. Rozměrné francouzské okno umožňuje výhled na prostory celého pozemku a celkově celé krajiny. Po vystoupání do posledního, třetího patra se ocitnete v pokoji pro hosty, kde se Vám tento výhled ještě znásobí.

Tento dům perfektně rozděluje prostor pro cvičení, práci a sociální vztahy od soukromí. Když někoho nechcete pustit do svých prostorů, uděláte posezení ve dvoře.

Dvůr je pak skvěle využitelný pro pořádání nejrůznějších akcí – což je pro mě nejsilnější část domu. 

fotogalerie: 

 původní pohled na stodolu:

Pohled po rekonstrukci:

Dvůr 2NP - Pohled na prosklené tašky


1NP - Halová část

 kuchyně - foto z vytápěné části domu

Žádné komentáře:

Okomentovat