pondělí 16. června 2014

Danish National Maritime Muzeum

Soutěž na nové Dánské národní muzeum námořnictva vyhrála v roce 2005 architektonická kancelář Bjarke Ingels Group – BIG, původně založená v Dánsku. 


Národní muzeum se nachází v přístavním městě Elsinore 40 km severně od Kodaně. Dánsko tímto projektem upozornilo na svoji bohatou námořní historii a zároveň chtělo poukázat na důležitost lodní dopravy. Stavba mě hlavně zaujala svým chováním vůči okolí. Celý objekt je zasazen do 60 let starého lodního doku, který se nachází pod úrovní terénu a používal se na konstrukce a opravy lodí. Stavba se nachází mezi významným dánským hradem z 15. Století a novým kulturním centrem, tím pádem mně přijde velice dobré, že architekti touto stavbou nijak nenarušili historický a prostorový kontext daného místa a zároveň znovu oživily dok, který byl jistě v přístavním městě hojně využíván.



Hlavním prvkem muzea jsou tři víceúrovňové mosty, které lámaně protínají celý prostor. První, který zavírá konec doku slouží jako přístavní promenáda, druhý propojuje stavbu s přilehlým nádvořím hradu a třetí směruje návštěvníky k hlavnímu vchodu. Tím jak je stavba členitá a všechna podlaží budovy jsou navzájem propojená vzniká pro návštěvníka  spousta možností k různým prostorovým zážitkům a strukturám jednotlivých míst – výstavní prostory, sál, kavárna. Navzdory tomu, že se stavba nachází takřka pod zemí, bylo sofistikovaným členěním dosáhnuto toho, že je zde dostatek světla a prostory nepůsobí chladným dojmem. Po vstupu do tak ohromného otevřeného prostoru jakým lodní dok je má návštěvník možnost zakusit měřítko mořských plavidel, kterých se v tomto prostoru muselo za ta léta objevit několik.



 Stavba se svými konstrukčně - technickými požadavky zařadila mezi unikát moderní dánské architektury. Myslím si, že podobně citlivé zacházení s okolním prostředím je velice důležité, zároveň se však této stavbě daří na sebe upoutat a nalákat tak i třeba návštěvníky, které lodní doprava vůbec nepřitahuje.  Je dobré, že Dánsko touto stavbou dokázalo upozornit na bohatou námořní historii a lodní dopravu vůbec a povedlo se tak dobře prezentovat ostatním to na co je Dánsko hrdé, čeho si váží a co ho charakterizuje. Nadčasovost této stavby spočívá ve skloubení moderní architektury, citlivě zasazené do okolního prostředí s historickým odkazem. Zatím jsem neměl možnost stavbu navštívit, ale když se nějaká možnost naskytne rozhodně ji 
využiji, i když mě lodní doprava a námořnictví vůbec nezajímají.


Žádné komentáře:

Okomentovat