pondělí 16. června 2014

Chameleon, zjeví se vždy trochu pozdě

Dům CHAMELEON
Praha - Lipence
Petr Hájek/Hájek architekti










Realizace se nachází na pozemku, vzdáleném 15 km od centra Prahy.  Původně zde stála jednoduchá dřevěná chata a rodina sem jezdila trávit volný čas. Postupem času se na poměrně rozsáhlém pozemku vytvořil příjemný zahradní prostor se spoustou zeleně a rozmanitých stromů. Této skutečnosti využil architekt při návrhu tohoto domu. Dům s názvem chameleon je nepravidelného půdorysu a jeho jednotlivé místnosti jsou nezávisle na sobě nasměrovány do všech stran zahrady, na jednotlivé stromy. Každá místnost je zasvěcena jednomu stromu a díky velkému prosklení vytváří v pokoji každý strom ojedinělou atmosféru. Objekt je tedy obklíčen živoucím prstencem, který neustále pracuje a roste, vytváří se tak příjemné propojení mezi domem a zahradou. Ať už jsou stromy rozkvetlé nebo se zmítají ve větru, pokaždé bude člověk svázán s jejich přítomností.



Dispozice rodinného domu je navržena s centrálním obytným prostorem, z kterého se rozbíhají místnosti do šesti stran, tedy k jednotlivým stromům. Místnosti jsou podle účelu různě oddělitelné. Mobilní skleněné příčky a textilní zástěny umožňují centrální prostor maximální propojit s okolními místnostmi, zároveň však poskytují jednotlivým místnostem oddělení a vytvořit v nich klidný až intimní prostor.

Dům je v rámci jednoho pozemku koncipován pro dva prostory. Prostor zahrady a prostor domu. Obě tyto složky se snaží o vzájemné propojení a vzájemnou komunikaci. Prostor zahrady, rozsáhlý a klidný, přesto se chce k člověku přiblížit co nejvíce, zakousnutý do domu ostrými hranami až k samotnému jádru objektu. Prostor domu, který se otvírá do zahrady a umožňuje člověku pozorovat všudypřítomnou zeleň, avšak obklopen stěnami, uvnitř a v bezpečí. Mrtvé úhly napojení stěn odstranily z interiéru výhled na okolní zástavbu, lze si tedy dopřát nerušený výhled pouze na zahradu.







Dále je tu fasáda domu. Polyuretanový nástřik, sloužící jako tepelná izolace, je opatřen kovově lesklým nátěrem. Ten poskytuje domu ochranu proti přehřívání vnitřních prostor, degradaci tepelné izolace a dále jemný odraz barev z okolní zahrady. Plášť domu tím pádem působí velice živě a je v neustálém pohybu. Dochází zde k souznění oněch dvou rozmezí, tedy domu a zahrady a hranice mezi nimi zde prakticky zaniká. Tento dům umožnuje zvýraznit stávající kvality pozemku. Není to objekt sám pro sebe, ale prostředek umožňující soustředit se na klid a kvality okolní zahrady. Tím jak bude dům stárnout, odrazy stromů na fasádě zesílí, zahrada bude stále více barevná a prožitek z pozorování a neustálé přítomnosti okolní zahrady v nás zůstane citelnější a hlubší. 

Žádné komentáře:

Okomentovat