pondělí 16. června 2014

Fall House - Fougeron Architecture

Architekti: Fougeron Architecture
Umístění: 54200 California 1, Big Sur, CA 93920, USA
Rok postavení: 2014

Domů s krásnou vyhlídkou existují spousty a pokud se konkrétně zamyslíme nad těmi co se staví v USA tak člověku mohou evokovat pocit uniformity. Toto ovšem není jeden z typických příkladů. Architekti z atelieru Fougeron Architecture postavili dům, který inteligentní, srozumitelný a zanechává si punc originality i přes nelehkou situaci do které dům navrhovali
.

Pozemek zvolený pro výstavbu se nachází na americkém pobřeží na Kalifornském Big Sur, táhnoucím se od San Simeonu 400 Km až k Los Angeles a San Franciscu. Pobřeží je zároveň považováno za jedno z nejkrásnějších ve Spojených státech. Nádherný výhled na Tichý oceán byl prioritní.
Parcela jako taková se nachází na samém okraji útesu a převýšení které je mezi domem a oceánem je neuvěřitelných 76 metrů. Přesto se podařilo do domu elegantním způsobem vměstnat tři ložnice, kuchyň, jídelnu, obývací pokoj a kancelář .


Exteriér domu upoutá jak svým tvarem, jehož dlouhá, tenká silueta kopíruje geometrii útesu, tak tím, jak logicky reaguje na lokalitu a rozvržení světových stran. Celý objekt se skládá ze dvou kvádrovitých částí, spojených celo-skleněnou knihovnou. Interiér domu působí jako elegantní útočiště, které je opakem drsného útesu a oceánu. Jedno patrové betonové křídlo domu kolmé k hlavnímu objemu se skládá z dvou ložnic, úložných prostor a zelené střechy, která opticky napojuje dům a útes. Nižší ze dvou hlavních objemů obsahuje hlavní ložnici a působí jako by levitovala nad útesem a nabízí nádherný výhled na oceán díky proskleným stěnám. Horní objem je otevřený prostor. Kuchyň, jídelna a obývák jsou laděné do stejného stylu a lze se z nich dívat skrz celý dům.


Z vnější strany je jižní část objektu kryta měděným plechem, který chrání dům před ostrým slunečním světlem a vysokými teplotami, které jsou pro lokalitu běžné. Severní část je naopak celá prosklená a poskytuje tak jedinečný výhled a to nejen na oceán, ale také do přírody. Postupné svažování domu směrem k útesu bylo důmyslně využito při budování systému ventilace. Ve spodní části je chladný vzduch od vody hnán nahoru a díky tepelným zásobníkům je v případech chladného počasí, teplý vzduch hnaný z horní části dolů.



Dům Fall House je ukázkou neobyčejné architektury na neobyčejném místě. Snoubí se v něm důmyslná technologie a jednoduché využívání fyzikálních zákonitostí. Dostatek přírodního světla ve všech místnostech, včetně koupelen, vytváří nenahraditelnou atmosféru, která je jen doplněna nádhernými výhledy. 

Ocenění:2014 AIA CC Small Project Awards2014 Special Mention in the Architizer A+ Awards2013 AIA CC Honor Award for Excellence in Architecture

Žádné komentáře:

Okomentovat