neděle 15. června 2014

Forum Nová KAROLINA - JAKUB TRČKA



Forum Nová KAROLINA (OSTRAVA)



     V této práci bych se chtěl spíše než konvenčnímu popisu kvalitně provedené stavby a jejímu přínosu do budoucnosti, věnovat spíše jedné z velkých developerských chyb jaké se kdy mohly v Ostravě zrodit, a jakým je nutno do budoucnosti předcházet.

                                                                                 ...

    Ukázkovým příkladem této zvrhlosti je Forum Nová Karolina, v moravské Ostravě, jež vzniklo v březnu roku 2012. Centrum je situováno do historické části Ostravy, (respektive k jejímu okraji) a jeho smyslem bylo ekonomické, a sociální oživení této chátrající městské části. Prakticky se jedná o tu část města kde, se koncentruje velmi vysoký počet studentů středních a vysokých škol, a několik málo soukromých i státních firem, kteří defacto tuto městskou část udržují „při životě“. V poslední době došlo k také k velkým přesunům skupin romského obyvatelstva (žijícím až do nedávna na okraji centra města) do samotného centra, což obyvatelé Ostravy nepříjemně kvitují a dochází zde k selhávání mezi-občanského soužití.



                                                                                 ...

    Minulá desetiletí dala za vznik mnoha jiným obchodním centrům, (kolem nichž se teď točí kulturní život v Ostravě) jako Futurum v O. Mariánských horách, anebo Avion Shopping Park v O. Zábřehu. Tato centra vznikala v podstatě paralelně a jejich developerský záměr o získání ekonomické platformy se společenským centrem, za účelem kulturního oživení, a větší kumulace lidí do těchto částí Ostravy, se celkem slušně vyvedla. Obchodní centrum Karolina, s prakticky stejným záměrem, přišlo už poněkud pozdě!

                                                                               

     Došlo zde k několika zásadním chybám. Je zde zřejmý například přežitek: Architektonicky kvalitní návrh řeší větší část problému projektu. Tak tomu opravdu není! Architektonicky kvalitní návrh samozřejmě může do jisté míry ovlivnit využívání veřejného prostoru, a následné přilákání si určitého počtu zájemců, nicméně Forum Karolina je ukázkovým příkladem nikoli neschopnosti architektů, ale neschopností zadavatelů programu této stavby, kteří nedostatečně promysleli koncept kulturního centra se záměrem oživení této staré části města, jak architektonicky tak sociálně. Jde zde v podstatě o reakci na parafrázi, kde selhalo vzájemné občanské soužití, tam pomůže architektura. Nicméně místo kulturního střediska v centru města s kavárnami a knihovnami, zde vzniklo monstrum v podobě obchodního centra, což je z urbanistického hlediska velmi chybné a hrozí zde nevyhnutelné finanční ztráty na uživení fungování celé této stavby. Další otázkou je, zda uvedení tohoto projektu do fyzické podoby, s takto velkými finančními náklady bylo vůbec nutné, zda prostředky vydané k provedení takto megalomanského projektu nemohly být využity k drobnějším revitalizacím v jednotlivých částech samotného centra Ostravy. Dle mého názoru trend oživení veřejného prostoru prostřednictvím obchodních center je dnes již tabu, a je nutné jít s novým urbanistickým trendem využít veřejný prostor ke stavbám „studentského charakteru“ (vzhledem k celosvětovému trendu studentů VŠ) jako jsou knihovny, výstavní galerie, opery, parky apod.
   
                                                                              
  
     Z architektonického hlediska Ostrava na stavbu jakou je Nová Karolina nebyla ještě dostatečně připravena. Do teď v Ostravě probíhaly zejména rekonstrukce drobných společensky důležitých staveb jako revitalizace divadel, parků, popřípadě rozšiřování důležitých obchodních center a jejich pomalá přeměna v kulturní centra. Karolina se pokusila o „sešoupnutí“ všech těchto nastřádaných poznatků do jednoho patosu a defacto vytvořila jeden úplně nový městský blok se suverénně zaručeným úspěchem, bez úspěchu. Samotná historická část ostravy je směsicí nejrůznějších arch. stylů, které nejsou protkány dostatečným počtem postmoderních revitalizací, proto stavba Nová karolina absolutně nezapadá do celku centra Ostravy, právě naopak, vytvořila z historického pozemku, kde kdysi stávala koksovna odtržený článek, který rozcupoval kontakt mezi histor. ocelárnama, a centrem města. Stavba zdaleka neladí s charakterem města jako takového, je všeobecně známo, že Ostrava je budovatelským městem které má charakter tmavě-šedého závoje, proto tedy nerozumím proč je stavba (v takové blízkosti od historické části města) tak příšerně světle bílá. V podstatě jde o zajímavý architektonický návrh, který však vznikl na nevhodném místě v nevhodný čas, a stál město „nekřesťanské peníze“.





 

Žádné komentáře:

Okomentovat