neděle 15. června 2014

Powerhouse Kjørbo


Architektura je prostředí budované okolo nás a zcela ovlivňuje náš životní prostor. Stavby mají na naše okolí značný vliv, který není zrovna krátkodobý. A na tento vliv jsem se zaměřila. Tvorba totiž ve vztahu k architektuře není jen o samotném procesu tvorby stavby, ale také o přetváření prostředí samotnou stavbou. A ze široké škály dopadů bych ráda vypíchla energetický a ekologický. Jelikož to nejsou nejen otázky dneška, ale právě budoucnosti. Životní prostředí je pro nás ten nejdůležitější prostor ze všech a architektura, která nám pomáhá tvořit místo pro naše životy, by z něj neměla ubírat.

Právě proto mě nadchnul Powerhouse Kjørbo. Jedná se o přestavbu komplexu kancelářských budov z osmdesátých let. Ale hlavně je to první energeticky pozitivní budova svého druhu na světě! Nachází se nedaleko Osla a za návrhem stojí studio Snøhett. Projekt byl zaměřen na celkový energetický dopad, který nezahrnuje nejen provozní potřeby, ale také energii vloženou do výroby materiálu, stavby a likvidace. Během plánované životnosti 60 let Kjørbo generuje dostatek energie na pokrytí všech potřeb jeho životního cyklu. Dokonce ani Net Zero Energy Living Building Challenge není tak daleko, aby se započítávaly energie potřebné na výstavbu. A nejen to. Podle propočtů by se měla stavba dostat ze červených čísel do plusu. Není už pouze pasivní ale pozitivní.

Střecha je pokryta solárním fotovoltaickým systémem, který vyprodukuje 200.000 kWh za rok, což oproti předpokládané spotřebě 100.000 kWh za rok na provoz (vytápění, chlazení, osvětlení, větrání) je značný náskok. Tento přebytek může být vrácen do sítě pro využití nedalekého města. Kjørbo nejen že nebude zatěžovat prostředí, ale dokonce může pomoci při řešení energetických problémů, které se s časem budou jistě prohlubovat. Už dnes tvoří budovy 40% z celkové dnešní spotřeby energie a okolo roku 2050 se předpokládá nárůst oproti dnešní situaci o více než sto procent.

Dále je v objektu využita geotermální energie k vytápění. Nová těsnící okna s vnější i vnitřní protisluneční ochranou pomůže udržet tepelnou pohodu a přirozené denní osvětlení. Moderní podoba interiéru podporuje také lepší vnitřní prostředí a zahrnuje točitá schodiště, která fungují jako větrací šachty.




Pozornost byla také věnována volbě materiálu a tím co možná nejnižší uhlíkové stopě.

Ekologie se stává čím dál tím palčivějším problémem a i architektura by se měla podílet na jeho řešení. Projekt Powerhouse Kjørbo nám ukazuje jisté možnosti a nazírání na věc. Měli bychom se starat o množství vtělené energie do našich budov a jak dlouho potrvá ji splatit. Měli bychom být schopni odůvodnit své rozhodnutí o materiálu a uhlíkové stopě jeho výroby. A že lze dosluhující budovy přetvořit v něco velmi přínosného.

Myslím, že právě za několik let a třeba i třicet, bude koncept Powerhouse Kjørbo více než fungující. Okouzlilo mě, že bude přínosem po celou dobu pro životní prostředí a ne jeho dlužníkem. Tím bude podporou nejen pro přilehlé okolí. Stavba Kjørbo je snad mezi prvními z mnoha energeticky pozitivně a celkově ekologicky smýšlejících projektů. Je to vlaštovka, jejíž let nás snad přesvědčí o jejích kvalitách.

Žádné komentáře:

Okomentovat