pondělí 16. června 2014


Maják a Muzeum Járy Cimrmana

Maják a Muzeum Járy Cimrmana se nachází v obci Příchovice u historického stavení U Čápa nedaleko Kořenova v Jizerských horách.

Není tomu jen tak, že se bájný cimrmanův Maják nachází právě zde. Nacházíme se totiž v okolí proslulé obce Liptákov, kde Cimrman jistou dobu pobýval a napsal řadu svých děl.
Stavba vznikla v roce 2013 z iniciativy dvou soukromníků Aleše Voverky a Vlastimila Pleštila. kteří ji nechali postavit kromě svých ekonomických záměrů také na památku mistrovu neomezenému rozhledu a nehynoucí slávě. Architektem se stal Maritn Rajniš, který už má za sebou řadu realizací podobných dřevěných rozhledem.

Objekt sestává z dvou hlavních forem. Horizontálního muzea a vertikální věže.
Návštěvníci vchází nejdříve do muzea, kde si mohou v maketě české světnice prohlédnout exponáty z Cimrmanovi doby. Zevnitř se pak mohou vydat po točitém schodišti až na vrchol majáku, kde se jim ve výšce sedmnácti metrů otevře dechberoucí výhled na Jizerské hory a jejich okolí.


Konceptem objektu je jeho přirozenost vůči svému místu. Budova muzea je harmonicky zapuštěná do svahu tak aby v praxi působila jako volné pokračování terénu, v tomto případě skály. Jako obklad stěn muzea byly použity kameny těžené přímo na místě, proto tvarosloví a barva působí zcela autenticky. Ke stavbě majáku bylo použito dřevo z okolních lesů. Architektura se mi zdá hodnotná, neboť se nejedná o stavbu, která by měla návštěvníka za každou cenu ohromovat. Naopak je až nenápadná a pokorná vůčí krásnému okolí ve kterém se nachází.


Celkově stavbu vnímám jako poctu několika přátel věnovanou krajině, lidem, cimrmanově geniu a především českému národu. Toto přátelské gesto bezpochyby prodlužuje životnost krásné české utopie o fitkivním geniovi, kterou český národ určitě potřebuje a potřebovat bude i za čtvrt století. 






Žádné komentáře:

Okomentovat