pondělí 16. června 2014

Shirokane house - MDS



Shirokane house, navržen dvojicí architektů Kiyotoshi Mori a Natsuko Kawamura z atelieru MDS, se nachází v Tokiu. Konkrétně stojí ve čtvrti Minato-ku, která je typickým příkladem části plně urbanizovaného města. Téměř plně zastavěná a stísněná oblast určitě nepřispívá ke klidnému životu, ale celkové řešení domu se alespoň snaží tento fakt trochu vyvrátit. 

                                   


Stavba se nachází na pozemku, který má celkovou rozlohu 65 metrů čtverečních, a který je ze všech stran obklopen zástavbou. Samotný dům je pak třípodlažní a má výměru necelých 102 metrů čtverečních. Působí monolitně, izolovaně, samostatně, tiše.



Shirokane House by MDSShirokane House by MDS


Navzdory malé rozloze pozemku a naskytovaným podmínkám si klient přál prostorný, světlý a vzdušný dům. Touha po soukromí na takovém místě nabízí snad jediné řešení – navržením oken v nejvrchnější části a následným uspořádáním vnitřních dispozic lze vynechat okna vyhlížející do ulic (v tomto případě z větší části do zástavby). Nejenom kvůli dosažení soukromí, ale i kvůli temnosti způsobené hustým zastavěním, je tento přístup ideální. Světlo se dostává do budovy z nejvyššího patra a následně prostupuje celým domem. Otázkou zůstává, zda-li je takový prostor člověku příjemný – minimální kontakt s okolím, osamocenost. Podle mě je to zde ku prospěchu věci. Bohatý přístup světla je vyřešen zcela uspokojivě a stavba také zároveň splňuje požadavek na izolaci klienta. Výhodou může být i neustále se měnící atmosféra a vzhled interiéru. 


Shirokane House by MDS
                                                
Jižní strana, která lícuje s ulicí, zůstává celá bez oken a celkovým dojmem na mě působí hodně skulpturálně. Fasáda z pohledového betonu se od spodu tvaruje/ohýbá/ustupuje a tvoří tak prostor pro parkování a ve vyšším patře zase zvětšuje obytný prostor. Beton má hrubou strukturu, která je ponechána z dřevěných forem. Tento styl je využíván i částečně uvnitř, ale převládají zde spíše hladké povrchy. Podlahy jsou vyrobeny z vlašského ořechu a stěny jsou bíle omítnuté.    

                                                     Shirokane House by MDS

Dá se říci, že snad téměř jediným otvorem, kterým lze přicházet do kontaktu s venkovním životem jsou vstupní dveře. Těmi se přes chodbu a kolem otevřeného schodiště, které propojuje celý dům, dostaneme do jídelny a dále do kuchyně. Tento prostor má zdvojnásobenou výšku stropu – právě kvůli možnosti přístupu světla do interiéru. I samotné schodiště, které je vyrobené z kovu působí lehkým dojmem, který podporuje prosvětlení prostorů pod ním. Zde se nachází ložnice a koupelny. V nejvyšším patře (nad kuchyní) je umístěn obývací pokoj, na který navazuje terasa. I ta si drží svou izolovanost od okolí, charakterizující pro celý dům. Je obehnána poměrně vysokou plnou zdí, ale stěny, ke kterým terasa přiléhá, jsou zcela prosklené, takže působí otevřenějším dojmem. Dále zde nalezneme i studovnu. Žebřík připevněný ke stěně pokračuje na střešní terasu, která je také poměrně důmyslně skryta.

  
                 Shirokane House by MDS                 Shirokane House by MDS

                 Shirokane House by MDS                Shirokane House by MDS

Dům dle mého názoru celkem vtipně a nápaditě reaguje na náročný pozemek. Ať už se jedná o jeho velikost, stísněnost nebo sousedy. Jelikož je v dnešní době nejjednodušší žít na trvalo ve městech a přeplňovat tak i jejich kapacitu, tak mi řešení podobných konceptů jako u tohoto domu připadá smysluplné a do budoucna vhodné.




Žádné komentáře:

Okomentovat