středa 22. června 2016

Exkurze, ponaučení, rok na FUA

Exkurze do Brna
V rámci ateliéru letního semestru jsme se zúčastnili několika exkurzí. V Brně, Plzni a Ostravě. V každém z těchto měst jsme se zaměřili na konkrétní architektonické zajímavosti. V Plzni to byly Loosovi interiéry, v Ostravě Dolní Vítkovice, a v Brně? O tom bych chtěla psát.
Exkurze do Brna byla naší první exkurzí a trvala dva dny. První stavbou, kterou jsme navštívili, bylo Divadlo na orlí. Jde o Hudebně-dramatickou laboratoř, které je novou divadelní scénou Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Budovou nás prováděl autor Milan Rak, který nás protáhl i svou další realizací – Centrem obnovy památek architektury 20. století.
Dalšími stavbami, které jsme si byli prohlédnout, byly vily Stiassni a Vilu Tugendhat. Do Vily Tugendhat jsme se dostali v době západu slunce, a tak jsme všechny krásy této stavby viděli zalité sluncem včetně onyxové stěny, která červeně prosvítala.
Večer jsme se byli podívat na sochu Jošta Lucemburského, kouřící značku, a na Výčep na stojáka. Většinu noci jsme pak strávili v obří čajovně, kde nám bylo moc dobře.
Druhý den nás čekala zrekonstruovaná Jurkovičova vila, ateliér Zdeňka Makovského a prohlídka ateliéru našeho pana děkana. A pak už jsem dlouhá cesta do Liberce s příjemnou zastávkou v Hradci Králové.

Ponaučení
Z objektů které jsme navštívili, mě zaujala rekonstruovaná Jurkovičova vila. Prohlídku vedl autor rekonstrukce pan architekt Petr Všetečka, a podělil se námi své zkušenosti. Mluvil o tom, jaké postupy volili, kolik práce do toho investovali, a také o spolupráci mezi architekty a restaurátory, na které si kupodivu vůbec nestěžoval, ale spíše nám popsal, jak se s nimi dokázali dohodnout.
O Jurkovičově vile se zmínil: „Tak se na první pohled pozná práce architekta od stavaře, architekt dává věcem rozměry přiměřené účelu.“
Byl nám milým průvodcem a důkazem toho, že stojí za to dělat svou práci s láskou.

A co mi přinesl uplynulý rok na fakultě?

Ani nevím, kde začít. Přinesl mi několik dobrých přátel a spoustu šťastných a zábavných okamžiků. Chuť něco dělat a pak umět mít z toho radost. Krást důraz na koncept, na smysl toho, co dělám (a to nejen v architektuře).  Nadšení a i odhodlání.  Nové město. Volnost a spoustu možností. Zkrátka nový pohled na svět. 

Žádné komentáře:

Okomentovat