čtvrtek 1. ledna 2015

SUP BĚLOHLAVÝ (Gyps fulvus)

Seznamte se. Sup bělohlavý je velký dravec. Na rozdíl od většiny dravců má dlouhý krk, což mu umožňuje lépe dosáhnout dovnitř zdechlin, jimiž se živí. Na krku a na hlavě má jen krátké prachové peří, na spodním konci krku pak nápadný bílý péřový límec.



Sup je velký 95 – 110 cm, váží 6 – 11 kg, rozpětí křídel dosahuje neuvěřitelných 240 – 280 cm. Je to majestátní plachtař, téměř nepohybuje křídly a neznatelným kormidlováním stoupá do výše. Krouží ve výšce až 6 km, jeho největší rekord výška je 11 km, kde se zapletl do motoru dopravního letadla. Ze země startuje s rozběhem. Jeho nohy jsou relativně slabé a tupé drápy pomáhají jen při chůzi, nikoli při shánění obživy. Za potravou sup putuje až 60 km od svého hnízda, dokáže celé hodiny vyčkávat a pátrat po své kořisti. K zemi se vrhá se složenými křídly, následován dalšími supy. Sup se živí pouze masem a vnitřnostmi, mršinu dokonale obere, až zbydou jen kosti. Díky tomu na mršině nevznikají zárodky nebezpečných chorob, proto jsou supi nazýváni zdravotní policií. Sup je schopný spořádat i plesnivé maso, a to díky speciálních bakteriích, které má v žaludku. Občas se při hodování na mršině tak nacpe, že nedokáže vzlétnout…



Supi bělohlaví přenocují ve skupinkách po 30 – 40 jedincích na skalních štítech nebo římsách, zřídka na stromech. Hnízdo opouští zrána, jakmile se vzduch prohřeje natolik, aby se vytvořily stoupavé vzdušné proudy, kterých využívá k plachtění. Dvě až tři hodiny po západu slunce se slétají zpět.



Samice snáší jedno vejce, při sezení po dobu asi 50 dní se střídají oba partneři. Slepé a holé mládě krmí rodiče vyvrženými kousky natráveného masa. Mláďata zůstávají v hnízdě asi 4 měsíce, ale i po vylétnutí o ně rodiče ještě několik týdnů pečují. Nejvyšší věk supa v zajetí je 55 let.

Sup bělohlavý se vyskytuje v jižní Evropě, střední Asii, Arábii a Africe.

Žádné komentáře:

Okomentovat