čtvrtek 8. ledna 2015

Dům pro tučňáka císařského

Tučňák císařský je velmi dobře přizpůsoben prostředí, ve kterém žije. Zejména pak životu ve vodě a o mnoho méně pohybu po pevnině. Snad nejméně je uzpůsoben k dlouhým pěším pochodům, které musí vykonat i několikrát ročně kvůli hnízdění v bezpečí antarktické pevniny a ledových útesů.

Cílem návrhu ideálního domova pro mého klienta je co nejvíce mu zpříjemnit život v jeho nehostinné domovině. 
Jedním z řešení je umístění domu přímo na moře. Tak budou mít dospělí tučňáci přímý přístup do moře, kam se obyčejně vydávají za potravou pro svá mláďata. Ta ovšem v takových chvílích mohou zůstat na hnízdišti téměř osamělá, pouze pod dohledem několika bezdětných dospělých. Proto nenavrhuji jedno samostatné rodinné obydlí, ale rovnou celou kolonii stejných domečků plovoucích nedaleko pobřeží, propojených mostky s veřejným ostrovem. Společný ostrov slouží především jako seznamovací místo, kde si mohou samičky každý rok vybrat svého nového partnera. A později také jako školka pro malé tučňáky čekající na potravu a seznamující se s ostatními mláďaty. Tento ostrov by měl být po obvodu ohraničen vyvýšeninou, kterou jsou schopní překonat jen dospělí tučňáci. Mláďata totiž nemají vhodné peří pro plavání v moři.

Dalším důležitým aspektem zpříjemňujícím život v Antarktidě je tvar jednotlivých domků. Jedná se o jakési pahorky sestavené na jedné straně ze schodů pozvolna se po obvodu přeměňujících v jednolitou plochu. Vzniká tak ideální tvar odolný proti silnému větru, který může jednoduše splynout s okolními ledovci a navíc jej mohou dospělí tučňáci využít jako klouzačku při vstupu do moře.
Inspirace pro schodovitý tvar domu - Barin Sky Resort, RYRA Studio                                 
    Pruhovaný ledovec v oceánu

                          Tvar domu se zakrojením pro vstup, půdorys
                          a schéma společného ostrova s výběžky domků


Interiér jednotlivých domků je velmi jednoduchý. Dospělým tučňákům poskytuje místo pro odpočinek (postel či něco podobného) a také přímý vstup do moře (pro případ, že by venku bylo příliš nehostinné počasí). Pro malého tučňáka dům poskytuje více zajímavých prvků, protože zde bude trávit mnohem více času. Zcela zásadní je "kapsa" ve stěně vystlaná měkkým hřejivým materiálem, který má mláděti připomínat úkryt na nohou svých rodičů v době, kdy právě nejsou přítomni.
Tuto kapsu lze vytvořit také ve větším dvoumístném provedení pro dospělé tučňáky

Dalšími prvky pro mládě jsou: klouzačka s mírnými schody, na kterých si cvičí svou obratnost. Jedna z klouzaček pak vede do malého brouzdaliště, kde se může tučňáček pomalu seznamovat se svou budoucí blízkou přítelkyní - vodou.




1 komentář:

  1. jít cestou architektonicky ztvárněného iglú je nejspíš správně. zkoušejte dál modelovat. líbí se mi to malé schéma tučňáčí osady.
    reference jsme zatím nikomu nepředkládali, ale tento londýnský znáte?
    www.english-heritage.org.uk/caring/listing/heritage-centenary/landmark-listings/penguin-pool

    OdpovědětVymazat