sobota 3. ledna 2015



Bílý tygr (Panthera tigris)

Řád: šelmy

Zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN


Tygr je největší kočkovitá šelma. V minulosti byl v mnoha poddruzích rozšířen prakticky po celé Asii, od Turecka až po Koreu a Indonésii. Dnes jsou, hlavně kvůli člověku, některé poddruhy vyhubeny a tygr je ohroženým druhem. Věk uváděný u jednotlivých poddruhů je údajem ze zajetí - ve volné přírodě se tygři dožívají podstatně méně (kolem deseti let).


Bílí tygři jsou zvláštní formou tygra indického, nikoliv zvláštním druhem. Jak jméno napovídá, pochází z Indie. První bílý tygr odchycený ve volné přírodě (stát Madhjapradéš) v roce 1951, se dostal do soukromé sbírky maharádži z Rewy. Bílé zbarvení srsti je znakem semialbinismu, tedy částečného albinismu co značí nedostatek barviva. Od pravých albínů se liší modrým zbarvením očí. Také čenich, tlamy, oční víčka a polštářky je načervenalé nikoliv růžové.
Ve volné přírodě se nevyskytují, chovají je některé zoologické zahrady, v ČR pouze ZOO Liberec.


Nyní v zajetí obsahuje asi 130 bílých tygrů, asi 100 z nich - v Indii. Poslední bílý tygr byl zastřelen ve volné přírodě v roce 1958.

Bílí tygři nejsou poddruhem, bílá barva je recesivně děděná barevná odchylka


- Potrava: střední a větší obratlovci do velikosti jelena, živá kořist. Tygři loví spíše velká zvířata, jako jsou jeleni, příležitostně uloví i menší kořist a jestliže je v okolí nedostatek potravy, spokojí se i s kobylkami. Dokáží spořádat až 30 kg masa najednou, poté však nějakou dobu nežerou. Na lov se vydávají převážně v noci (proto mají velmi jemný sluch), aby snížili nebezpečí, že je někdo objeví.
- Nežijí ve skupinách, jsou samotáři. Teritorium si označují různými způsoby, podobnými domácím kočkám; např. močí či škrábáním do kůry.

-Tygři nevolají a neřvou tak často jako lvi. Jedině v době páření je lze slyšet pravidelně.

-Věk: Dospělost: v 3. -4. roce života; Průměrný věk: 12-18 let, v ZOO až 25 let

- Rozměry: hmotnost samců je až 300 kg, samice kolem 150 kg, délka těla s ocasem asi 1,9–3,3 m, výška v kohoutku 1,1–1,25 m. Bílá barva srsti zvíře opticky zvětšuje. Pruhy jsou hnědé až tmavě šedé. Tygří samci měří s ocasem 3-4 m a váží 180-300 kg. Výška v kohoutku je necelý metr. Většina tygrů váží v průměru kolem 260kg, dosahuje délky 3 m (včetně ocasu).

- Rozmnožování: v roce 1958 se poprvé narodila 4 bílá tygřata v soukromé Zoo Maharádži z Révy poté, co nechal spářit bílého samce s jednou z jeho normálně zbarvených dcer. Získat bílého tygra bylo zpočátku nemobsažné. Teprve po dostatečném rozmnožení se podařilo tato zvířata zakoupit i několika zoo světa. Když je samice připravena k páření, vydává pachové signály a charakteristický řev. Březí je 103 dní, poté rodí 2 - 3 mláďata. Samec se o ně nestará. Matka může znovu zabřeznout až po osamostatnění mláďat cca po 1,5 roce.V porovnání s ostatními tygry, mláďata tygrů bílých jsou po narození větší, silnější a rychle dospívají než mláďata tygrů oranžových.

- Zajímavosti: bílé zbarvení se zachovanými tmavými pruhy je znakem částečného albinismu - nedostatku barviva. Toto zbarvení je velmi vzácné mezi divokými zvířaty. Četnost výskytu bílých tygrů - 1 z 10 000 s normálním zbarvením. Také oči bílého tygra nejsou červené jako u pravých albínů, ale modré. Bílý tygr by v přírodě s největší pravděpodobností neměl šanci přežít, neboť nápadné zbarvení srsti by mu znemožňovalo skrýt se v mladém věku před predátory, případně v dospělosti cokoliv ulovit. Jedná se tedy o zvířata žijící pouze v zajetí.Co se týče velikosti, tak bílí tygři jsou obecně menší (již v dětství), než například Bengálské tygři, i často v důsledku příbuzenské plemenitby, mají různé genetické vady jako strabismus, zhoršený zrak, koňská noha, zakřivená páteř a krk nebo problémy s ledvinami.


 
Mnoho lidí se domnívá, že bílý tygr je jakýsi "sněžný tygr", že pochází ze Sibiře a jeho bílé zbarvení mu pomáhá krýt se ve sněhu. To je velký omyl, protože bílý tygři jsou jen bílou formou indického tygra,a nikdy nebyl ve volné přírodě spatřen jinde,než na indickém subkontinentu. Bílé zbarvení tedy není přizpůsobením se tygra "bílému okolí",ale jen projevem přítomnosti genů způsobujících bílé zbarvení.






Bezpruzí bílí tygři
K takovéto genetické odchylce dochází nejčastěji při páření bratra se sestrou.


 














Žádné komentáře:

Okomentovat