pondělí 5. ledna 2015

PIŽMOŇ GRO’NSKÝ





  Pižmoni obývají severské tundry Kanady, Arktidy, Grónska, Evropy a Asie.
Suché mrazivé prostředí, musí se tak vyrovnat s mrazivými vánicemi o vysoké rychlosti.

Pižmon je zvíře se zakulacenou hlavou a celý je porostlý až 90 cm dlouhou černohnědou srstí sahající až na zem. Pižmoň severní je sice menší než kráva, ale dosahuje výšky v kohoutku 90 až 150 cm, jeho tělo je dlouhé 200 - 250 cm a dosahuje hmotnosti 200 až 400 kg, proto působí mohutným dojmem.
Na pižmoni upoutá masivní čelenka z dotýkajících se základů rohů na hlavě. Ty můžou být až 70 cm dlouhé, ohýbají se směrem dolů a k ostré špici se nebezpečně hákovitě zahýbají.






Způsob života

   Pižmoň severní je zvíře žijící ve skupinách - v létě žije v menších skupinách a v zimě se houfuje do větších skupin, které mohou čítat až 100 kusů. V krutých mrazech polární noci vyhledávají pižmoni vichřicemi vyfoukané svahy kopců, kde je dostupná potrava v podobě větví, pupenů nízkých vrb, vřesovcovitých rostlin a uschlých travin. Staří jedincižijí samotářsky a jen v období rozmnožování se obklopují několika kravami. Říje začíná v druhé polovině září a trvá asi měsíc. Samci kolem sebe šíří pronikavý pach, podle kterého dostalo zvíře české pojmenování. Jedná se o výměšek žláz
umístěných v srsti nad očima, který si vtírají do
srsti na předních nohách.


 
 
 
 
 
 
 
 

Potrava 

 V létě se volně žijící pižmoni živí převážně travinami, v zimě jsou pižmoni schopni pomocí předních kopyt hrabat ve sněhu a tak získat přístup k travinám,  a také k dřevinám s vyšším obsahem vlákniny, např. vrbě a bříze. Podíl travin a listů keřů v potravě je v rámci rozšíření pižmoně variabilní, jsou rozdíly mezi boreálními a arktickými populacemi a mezi populacemi žijícími na pobřeží a na pevnině. Vodu v létě mají z volných vodních zdrojů, jako jsou řeky a jezera, zatímco v zimě většinu vody získávají požíráním sněhu.

Obranná strategie

  U pižmoňů se vyvinul jeden z nejlepších způsobů obrany u býložravce proti predátorům. Při objevení nepřítele se vylekaná zvířata rychle sbíhají do kompaktního kruhovitého tvaru. Natisknou se k sobě tak, že zadek mají vevnitř a hrozivou hradbou skloněných čel s nebezpečnými rohy vně kruhu. Uvnitř kruhu se nacházejí telata a slabší zvířata. Nejstarší a nejsilnější členové stáda provádějí proti nepříteli tryskové útoky, které odradí i vyhladovělou smečku vlků.

Řešení
 Pižmoni jsou dokonale přizpůsobeni k životu v nehostinným podmínkách. Vítr a déšť jim však příjemný není. Zaměřil jsem se proto na objekt, který by pižmoně chránil před větrem, deštěm a patřičným rozmístěním vyhovoval obrané strategii pižmoně a uchránil jej tak před predátorem.



Plachta



 

Model





 
 
 

1 komentář: