pátek 2. ledna 2015

OREL


                                                                                                                                                         
Orel skalní (Aquila chrysaetos) je jedním z největších terestricky žijících orlů na severní polokouli a hned po orlovi mořském největší dravec žijící v České republice. Má velký areál rozšíření - obývá Severní Ameriku, Evropu, Asii a severní Afriku.

 Popis


  • Délka těla: 80–90 cm
  • Rozpětí křídel: 195–220 cm
  • Hmotnost: 2,8 - 4,5 kg
  • Orel skalní je robustní pták s dlouhým ocasem, velkými a silnými spáry, silným zobákem a širokými křídly, které mají mezi letkami mezery pro dosažení vyššího vztlaku při vznášení.

       Potrava

      Orel skalní má velice dobrý zrak. Při hledání potravy se vznáší ve velké výšce a bedlivě prohlíží terén pod sebou. Ve vzduchu se pohybuje průměrnou rychlostí 50 km/h, ale dokáže letět i 120 km/h a při letu střemhlav dosahuje rychlosti až 300 km/h.
      Ulovenou kořist většinou vynese na vyvýšené místo. Silným zobákem ji poté rozporcuje a natrhá na menší kousky, které konzumuje. Velice často loví v párech, přičemž využívá vzájemné spolupráce. Jeho potravou se nejčastěji stávají svišti, zajíci, myši, lasice, lišky, mladí jeleni (např. jelen sika), občas i malí až středně velcí ptáci.

Rozmnožovaní

Na stromech nebo skalách si buduje mohutné hnízdo, ke kterému se vrací každým rokem, přičemž ho vždy o něco zvětší. Hnízdo je až 2 metry široké a zhruba 1 m vysoké a staví si jej ze silných větví a vystýlá jej rostlinami nebo trávou.
Samice klade dvě bílá vejce, na kterých sedí zhruba 45 dnů.  Mláďata krmí 10-12 týdnů. Rodiče trhají potravu mláďatům na malé kousky.Mláďata jsou čistě bílá, postupně jim přibývá černé skvrnění a létat a vyhledávat potravu začínají až po 50 dnech života. Zpravidla odchovávají jen jedno mládě, protože druhé je starším odstrkováno a někdy i usmrceno. Po 75 - 80 dnech pobytu na hnízdě se ještě další 3 - 4 měsíce drží u rodičů. Ve volné přírodě se orel skalní dožívá 19 let, v zajetí až 50 let.



















Orel skalní a člověk


Orel skalní se velice často používá jako lovecký pták v sokolnictví. V Kazachstánu, Kyrgyzstánu, západním Mongolsku a v Číně, kde je známý pod názvy "burkut" nebo "berkut", je místními kočovníky stále využíván pro lov lišek a vlků.


.




Žádné komentáře:

Okomentovat