pátek 2. ledna 2015

Středomoří a jeho flóra - Turecko, Egejské moře



Středomoří - Egejské moře
Egejské moře je polouzavřené moře Středozemního moře. V Egejském moři se nachází velké množství ostrovůPobřeží, respektive pobřežní krajina, je poměrně kopcovité, kopce se prakticky zdvihají hned z moře a naopak do moře celkem prudce padají. Právě to je důvod, proč je pro Egejskou Riviéru typické takové množství velkých i malých zálivů s tyrkysově průzračným mořem a spousty zeleně.




Egejské moře (Aegean Sea) vyjádřeno hudbou





Flóra
Nejčastějším typem porostu, vyskytujícím se na tureckém pobřeží, je keřovitá macchie. Nejběžnějšími druhy macchie jsou vřesovec stromovitý, dub cesmínový, cypřiš, myrta obecná, rozmarýn lékařský, jalovec, vavřín, levandule a tymián.
V Turecku dále roste velké množství různých typů lesů, od jehličnatých, listnatých přes smíšené až ke galeriovým lesům. Z jehličnatých stromů jsou nejčastější různé druhy borovic. Podél pobřeží Středozemního moře nejčastěji roste borovice kalábrijská, borovice černá borovice lesní a v severní i jedle kavkazská.
Vřesovec stromovitý

Dub cesmínový
Rozmarín lékařský
Myrta obecná
Borovice kalábrijská

1 komentář:

  1. No Turecko je zajímavá a rozmanitá země, s čistým mořem. Chystáme se tam letos na silvestra na dovolenou a oslavit novy rok, jestli to teda bude možné skrze kornou a vládní nařízení a jestli se bude moc vůbec cestovat chystáme se do týhle oblasti, každopádně díky za článek v Turecku jsme zatím nebyli tak jestli to vyjde tak to bude premiéra.

    OdpovědětVymazat