pátek 2. ledna 2015

Orangutan

Výskyt

Orangutani jsou největší stromoví živočichové na světě. Žijí v tropických deštných pralesech na ostrovech Bornea (orangutan bornejský) a Sumatra (orangutan sumaterský).

VZHLED

Výška těla: samci 150 cm, samice 115 cm
Hmotnost: samci 60-100 kg, samice 40-50 kg
Jeho znakem jsou dlouhé horní končetiny (délka paže až 76 cm, rozpětí paží až 2,5 m), hnědooranžová srst, protistojný palec a nezvykle pohyblivé klouby umožňující perfektní koordinaci pohybů.

ROZMNOŽOVÁNÍ

Samice mívá během svého života 2-3 mláďata. Březost trvá 8 a půl měsíce. Obvykle se rodí jedno mládě, vážící okolo 1,5 kg. To zůstává s matkou do doby jeho pozdní puberty (okolo 10 let).

ZPŮSOB ŽIVOTA

Chování
Většinu života tráví v korunách stromů. V korunách stromů se pohybují velmi obratně, šplhají, skáčou, zavěšují se končetinami. Ze stromů slézají jen výjimečně a neradi. Každý večer si orangutani budují hnízda na noc. Hnízdo má tvar jednoduché plošiny z listů a větví, která je zakrytá stříškou na ochranu proti dešti. Orangutani spí na boku, pažemi si podkládají hlavu a přikrývají se listím a větvičkami. S úsvitem opouštějí svá hnízda a vydávají se na výpravu za potravou. Kolem poledne si dopřávají krátký odpočinek. Většinu dne tráví na jednom jediném stromě (opouštějí ho, když nemají dostatek potravy).

Společenský život

Orangutani jsou klidná a mírumilovná zvířata. Žijí v rodinách jako samice a mláďata. Samci žijí samostatně, se samicemi přicházejí do kontaktu jen kvůli páření. Jsou si velmi blízcí, často se objímají a odpočívají spolu.

Potrava

Živí se listy, plody stromů, hmyzem, ptačími vejci, výhonky a kůrou.

Hlasové projevy

Kvičení, kňourání, bručivé volání, temný a hluboký řev.

Délka života

Průměrně se dožívají 35 let.

 Kostra orangutana                                                                       Trávení času orangutana během dne                                                            
                                                                                          Pomocí velkých listů se chrání proti dešti a slunci.

Houpají se z jedné větve na druhou

Hnízdo orangutana
















Žádné komentáře:

Okomentovat