pátek 25. prosince 2015

Hotel a televizní vysílač na Ještědu

Málo říct, že Televizní Vysílač a Hotel Karla Hubačka na Ještědu je symbolem Libereckého Kraje a jedním z nejznámějších stavebních díl 20. století v Česku, nebot' tato stavba je skutečným memoriálem přechodného času, vůli, svobody, odvahy a uvádí nejen svého autora ,ale i vznik nového pohledu na architekturu v Liberci a celé zemi.
Na Ještědu se stavilo ještě zadlouho před Hubačkem. V 50. letech 19.století staly tady německé soukromé domy, přístřešky a domy pro hosty. Pak z těch staveb udělali hotely pro více lidi, jedna z nich ale byla využita jako televizní vysílač. Všechny ty předchozí jednotlivé dřevěné stavby v šedesátých letech 20. století shořely. Vznikla nutnost nového řešení, které se skládalo z vymyšlení dvou nových staveb — hotelu a vysílače. Avšak byla představena i jiná varianta, která spojila dvě stavby do jedné. A byl to rotační hyperboloid Karla Hubačka.
Tato stavba je zajímavá pro nás především svým tvarem. Hyperboloidní tvar mají víc vysílačů, jako třeba Šuchovova věž v Moskvě,ale na Ještědu je to zvláštní tím, že tento tvar opakuje tvar přírodní, což je vrchol hory.
Kladem takové polohy stavby i to, že je vidět z mnoha míst v Liberci. Televizní Vysílač Karla Hubačka je neobyčejně hezky vypadá na rozhledu,je to zajímavě na něj koukat během mlhavých dnů, kdy ta hora mizí a znovu vzniká.  
Někteří lidi říkají, že každý dům či stavba má svou duši. Po seznámení s projektem Karla Hubačka dodám k tomu, že stavba je opravdu živým organismem, který se jakoby mění v prostoru. Když jste docela daleko od vrcholu hory, připadá vám, že tato stavba je fakt částí Ještědu,že je její přírodním pokračováním. Ale po přiblížení, na cestě nahoru, může se zdát, že se „hyperboloid“ ani netýká země, ale visí nad ní. Důležité je to,že stavba je samotná v okolí, je výrazná, samostatná. Bývá pocit, že ten objekt je tady náhodou, ale ta náhoda je více, než harmonická.
I když se zdá, že stavba není  moc velká, interierový prostor je objemný a funkční. 
Projekt Karla Hubačka byl někdy"vetřelcem" pro Liberec a jeho obyvatele, ale v dnešní době můžeme říct, že tato stavba je "vlastníkem" hory, celého města a jedním z nejoblíbenějších turistických míst v Česku.






1 komentář:

  1. Děkuji za zprávu. V zadání bylo vybrat pouze jednu fotku nebo skicu, která podle Vás nejlépe vystihuje stavbu. Prosím ostatní smažte.

    OdpovědětVymazat