středa 9. prosince 2015

Schmelowského vila

Schmelowského vila se nachází v Jablonci nad Nisou, nedaleko centra v Opletalově ulici. Celá čtvrť je plná zeleně a majestátních rodinných vil. V zimě, kdy stromy nejsou obsypány listy, vypadají spíše jako pařáty. V těch ale drží vzácné stavby a jsou mezi nimi v bezpečí.
Ne jinak je to s vilou, která je ale spíše lodí. Na každém rohu něčím připomíná kapitánský můstek nebo kajutu. Nautické tvary jsou znát už od ulice. Fasáda, břízolitová omítka, je ale po čase zašlá a není tak zářivá jako nová. I přesto však domu dodává pocit usedlosti a stálosti, který tu za čas vzniká.
Vstup do domu je předsazený a je příkladem typického funkcionalismu, kdy jednotlivé místnosti z celku vystupují podle jejich účelu. Nebyl úmysl naskládat vše do jednoho tvaru. Domy se mohly volně rozkládat na pozemku, podle jeho charakteru. Ve funkcionalismu se často setkáváme s pásovými okny s barevnými. Často jsou to barvy jako modrá, červená, šedá nebo i zelená. U tohoto domu architekt navrhl rámy oken červené. Je zvláštní, že když tento dům tvarem tolik připomíná loď, proč nejsou okna modrá jako na parníku. Možná to ale bylo součástí tehdejšího trendu, jelikož u mnoha dalších vil z tohoto období a stylu v této části země, jsou okna barevně shodná.
Vstupujeme dovnitř dveřmi. Jsou obklopeny řadami čtvercových okýnek po stranách a nadsvětlíkem. Jsou červené. Dostáváme se do haly, která je centrem celého domu. Po levé straně se vstupuje do jídelny. Její stěny jsou obloženy jemnými rýžovými rohožemi. Stěny tak působí útulně, i když je prostor velkorysý. Je vybavena původním zařízením. Například vestavěné skřínky, nahoře s deskou z opaxitu nebo velký původní litinový radiátor, natřený na tmavě modro. Uprostřed je kruhový stůl s kovovým lustrem.
Jídelna a obývací pokoj jsou jedna místnost, oddělena půlstěnou ze skříněk a horní polovina je látkový závěs. Z jídelny se musí sejít po dřevěných, mírně zatočených schodech. Ocitnete se v obývacím pokoji. Zde je pracovní kout se zabudovanými schránkami. Sedací soupravy jsou součástí vybavení a je to jedna z mála věcí, která spojuje barevnost prvků exteriéru s interiérem. Detaily jsou zpracovány dobově, jako například dřevěné stahovací rolety, namísto dvířek skříní. Přední stěna je celá prosklená a členěná do okenních otvorů a pokračuje až do horní části, do jídelny. Prostor byl velmi netradičně navržen. Místnost je zakončena zaoblenou hranou stropu, který tak plynule přechází do boční stěny. Oblouk o poloměru kolem půl druhého metru. Ten je asi nejpoutavější částí domu. Ozvláštňuje tak pohled ze zahrady. Za prosklenými dveřmi jsou už jen rudé ocelové točité schody klesající do zahrady a k betonovému bazénu. Je to jako z kapitánova stanoviště dolů na palubu.
Napravo od haly je technická část domu. Kuchyně, pokoj pro služebnou a garáž. Kuchyně je vybavená různými prvky usnadňující práci. Například výsuvné konzoly pro rozšíření pracovního místa nebo přehledné hliníkové šuplíky na koření, čaje a další věci k vaření, pasující do dřevěného rastru.
Do druhého patra vedou z haly zalomené schody. Půl horního patra je terasa, ohraničená sloupy a trámy. Působí jako by hmota domu končila až tam. V druhé části je koupelna a rozměrově optimistická ložnice se šatnou. Blok šatny je průchozí skrz. Ložnice není slepá místnost. V jednom rohu je vstup z haly a druhá strana slouží pro vstup do koupelny. Z té se dá projít zase zpět do haly se schodištěm. Dále je zde skromný pokoj pro hosta a oddělená toaleta.

Koupelna je z poloviny arkýř, vyčnívající z průčelí. Zevnitř je oděna do bílého opaxitu. Zvlášť monumentálně působí velké trojité umyvadlo. Náleží ji velké kruhové okno, které je asi důvodem proč dům působí tak jako by zakotvil ve vilové čtvrti jako v přístavu.


Žádné komentáře:

Okomentovat