středa 9. prosince 2015


Brouk + Babka / Jan Gillar






       Obchodní dům Brouk a Babka tyčící se mezi obytnými domy. Tiše a nikým nepozorován. V rušné ulici, kde desítky lidí každý den obchází tuto budovu, se jen pár z nich zastaví a vejde, ne však kvůli samotné stavbě, ale kvůli práci či službě, kterou tu budova nabízí. A zatímco všechny okolní budovy a obchody svítili barvami a byli oblepeni plakáty a nabídky s až třiceti procentní slevou, Brouk a Babka stála a mlčela.
      

       Vysoká budova nacházející se až u konce ulice Pražská na první pohled ničím nezaujme, při procházení této funkcionalistické stavby však blíže poznáváme její krásu a jedinečnost. Při vcházení obklopena dvěma skleněnými výlohami nabízející svůj sortiment, stojím před hlavním vchodem. Dvojité, dřevěné, mohutně vypadající dveře s kovovou rukojetí přivítali nově příchozího návštěvníka. Hned na proti dveřím visela tabule s nabídkou obchodu a služeb. Malá a stěnami ohraničená vstupní chodba dávala najevo aby příchozí buď vešel dále nebo se nezdržoval a opustil budovu.

      
 Výtahy hlásající do kolikátého patra dorazili, se nacházeli naproti schodišti s ocelovým zábradlím. Kontrast bílých stěn společně s chladným kovovým zábradlím a kamenným schodištěm vyvolávají pocit odtažitosti. Světlo pronikající ze zadní části budovy skrz velkých oken osvětlují budovu a tento pocit odměřenosti tak zeslabují. Pomalým stoupáním, hlouběji do prostoru budovy, se každým patrem dozvídáme více o obchodním domu Brouk a Babka, o její historii i o současnosti a to díky plakátům, na kterých je vždy zapsán jeden fakt o této stavbě a jejích zakladatelích. Tajemství vnitřních prostorů obchodního domu chrání zavřené dveře, kdy toto soukromí podtrhují byty v nejvyšším patře s výhledem na okolí města.


Tiché našlapování ... scházení schodů ... otevírání dveří ... zpátky do deštivého počasí.

Žádné komentáře:

Okomentovat