čtvrtek 31. prosince 2015

Málé divadlo




Malé divadlo  - Liberec
                                         
Poštěstí-li se vám a vy dostanete, nebo si koupíte lístek do Malého divadla Xavera Šaldy v Liberci, a stejně jako já, nebudete "Liberečáci", máte velkou pravděpodobnost, že své představení nejspíš vůbec nestihnete. Při příchodu k této nenápadné funkcionalistické budově, netušíte, jaký význam skrývá. Čím blíže k ní ale jste, tím je vám jasnější, že budova bude něčím výjimečná. Nejvýraznějším prvkem je sloupořadí u vstupu, které z dáli nijak nevypovídá o charakteru stavby, pokud ale přijdete blíž a stojíte přímo u budovy, dojem se mění a právě sloupy působí monumentálně a významně. A právě v tu chvíli, kdy dojdete k budově, je vám jasné, že jste na správném místě a to své představení jste stihli.

Přitom sloupořadí vpředu je jen na novější přístavbě, už ke stávajícímu divadlu. Stavby k sobě ale velice vhodně ladí, jsou postaveny ve stejném duchu. Samotná starší část je velice nevýrazná. Zašedlá omítka ještě trochu přidává na omšelosti a tak budova bez jisté okázalosti, kterou bychom u divadla čekali, trochu připomíná činžovní dům. Jediné co návštěvníka utvrdí v tom, že budova k divadlu náleží je nápis mdfxš a název právě probíhající hry, v mém případě - Pitomost aneb kanárek - Jiří Pokorný. Tak nějak naopak, novější část přidává trochu majestátnosti, kostra domu je obdobná v souladu se starší částí, navíc jsou tu přidány již zmíněné sloupy a balkon do ulice. Trochu nevýrazně jsou použita i pásová okna, která podtrhuje pás fotografií na čelní straně divadla.

Interiéry divadla jsou pojaté ve stejném funkcionalistickém duchu, rovné čisté linie tvoří celé divadlo. Nejen barevný minimalismu ve foyer dotváří celý obraz o místě. Divadelní sál je velice kvalitně řešený, je zde 200 míst k sezení a sedadla jsou pomocí mechanismu schopny měnit výšku a přetvářet prostor do různých řešení, pro lepší dojem ze hry nejen na jevišti, ale i mezi diváky. Pod stropem sálu, na dvou ocelových nosnících, je 20 pohyblivých reflektorů, které dotvářejí kvalitu vystoupení. Stěny sálu jsou obloženy cihlovým zdivem, což je motiv, který se vyskytuje i na omítce a tak se dotváří celistvost stavby jako takové.

V přízemí se nachází také kavárna a bar. Kavárna patřící divadlu je vkusně zařízena, strohým znovu funkcionalistickým nábytkem a její prostor dotvářejí plakáty a programy k divadelním událostem, no a pokud si zde dáte kávu, pak načerpáte divadelní atmosféru plnými doušky. Bar je v soukromém vlastnictví a je trošku zanedbaný. Celá stavba působí velice střídmě, převažuje zde jednoduchost, a už zmiňovaná celistvost stavby. Při odchodu vnímáte budovu jinak. Není to už jen další z řady domů v ulici, ale divadlo.!





Žádné komentáře:

Okomentovat