čtvrtek 10. října 2013

Vu Dinh Quang

Bizár
Menší bizár

Musím se přiznat, že klika pro mě doposud neměla takový význam, abych se nad ní musel zamýšlet. Možná je to tím, že jsem se v dětství hodně s rodiči stěhoval a nestihl si pořádně jakoukoli kliku zapamatovat. Myslím, že mi chybí pocit zakořenění. Nevím jestli je současná klika, kterou doma používáme dost dobrá na to, abych ji využil jako odrazový můstek, ale je to klika, kterou si pamatuji nejlépe. Důležitým faktorem pro návrh mé kliky by měla být osobitost. Taková osobitost, která bude mít pro mě význam a kterou pochopím pravděpodobně jenom já. Beru tento úkol jako lehký duševní striptýz, který odhalí zčásti moji povahu. Asi.
Řez a pohled
Klika, kterou máme doma je tak obyčejná, že bych se ji nebál označit jako archetyp klik. Na povrchu je pochromovaná a je z největší pravděpodobností vyrobena z oceli. Je to prostá klika hodící se k prostým dveřím. 

Mnohem zajímavější je klika od Gottfrieda Böhma v Kolíně nad Rýnem v síle betonových dveří, působí těžce, jistě a silně. S touto masivní klikou bych se určitě sžil.
Kolumba Museum, Köln
Jedním z mnoha architektů, o kterých si myslím, že mají osobité kouzlo je Steven Holl. Zajímavé jsou jeho plošné zakroucené kliky.
Chapel of St. Ignatius, Seattle
MIT kolej, Massachusetts
MIT kolej, Massachusetts
Další osobitý styl klasika Otta Wagnera a nekompromisní nýty:
Vídeňská poštovní spořitelna, Vídeň

Neustiftgasse Apartments, Vídeň
V klice může být zaryt symbol. V některých případech je nepřehlédnutelný. Jedním z nich jsou součásti vstupních dveří nebo spíš vrat do kostela z interiéru klatera La Tourette od Le Corbusiera.

První nápady:


Žádné komentáře:

Okomentovat