čtvrtek 10. října 2013

Michaela Marková

   1. Klika, která mě zaujala...

  • klika od vchodových dveří na Gymnáziu v Děčíně

       S touto klikou jsem se setkávala čtyři roky, ale jejího tvaru jsem si všimla až v posledním ročníku. Škola byla založena koncem 19. století podle návrhu Josefa Zítka. Vzhledem k tvaru a opotřebení kliky usuzuji, že je stále původní. Skvěle doplňuje honosné vstupní dveře. Téměř denně ji uchopí do ruky přes pět set studentů a uvažujeme-li, že do budovy vstoupí a zase ji opustí, je to přes  tisíc rukou. To se za ta léta na klice jistě podepsalo. Došlo k vyhlazení některých detailů na používané části spolu se změnou barvy kovu.

    2. Referenční kliky

        Zde uvádím několik klik, které jsou mi blízké, s kterými se setkávám u nás doma. Přímo v našem bytě jsou umístěné především kliky zaoblené z poniklované oceli. V bytě u babičky dostávají kliky hranatější tvar a jsou z hliníku. A nakonec kliky ve sklepě jsou železné jednoduše a účelně pojaté. Na tomto příkladu bych ráda ukázala proměnlivost trendů běžných klik z tvarového a materiálového hlediska. 





















       Dále mě zaujaly produkty od společnosti JADO, která navrhuje nejen kliky, ale třeba také kuchyňské a koupelnové baterie. Některé kliky od této značky byly dokonce oceněny Red Dot Design Award


    Artefakt
    One of the most prestigious international design studios. 
    Achim Pohl and Tomas Fiegl create for years award winning products with simple and sensual elegance.And always contemporary. 
    Their handles are the models: 
    Pure, ID-9 and Metropol.


     Matteo Thun
    Italian designer, three-time winner of the "Golden Compass."
    Degree in architecture, active mainly in the field of building design (see also Side Hotel Hamburg "Hotel of the Year" in 2001), but he also creates everyday objects.
    As the handles JADO.
    IQ-CARRE:
    Arjan Moors
    Trend Dutch designer. "Do it and Be it" is not only the name
     of his famous studio, but a philosophy.
    His creations are in fact inspired by Nordic design and shape a new symbiosis between art and study. With handles JADO he has won the
    Red Dot Design Award.
    FLUX


    3. Návrhy kliky

       Ráda bych vyšla z jednoduchého tvaru a čisté rovné linie (k tomu mě inspirovaly kliky od značky JADO), kterou bych následně narušila buď křivkou, nebo jakýmsi organickým prvkem, který by stál v kontrastu s linkou. Také bych se pokusila pracovat s materiálem a povrchem. Rozpor dvou odlišných složek bych chtěla ještě více zvýraznit matnou a leštěnou plochou. Pro odlití bych proto zvolila kov, jehož povrch by se dal následně ještě upravovat. Oba elementy by se ale měly zároveň doplňovat a tvořit tak vyvážený celek.  






Žádné komentáře:

Okomentovat