čtvrtek 10. října 2013

Štěpán Mišurec

1. Klika od našeho pokoje na Harcovských kolejích

Jedná se o jednoduchou hliníkovou kliku. Její design je poměrně funkční, já bych ovšem preferoval větší prostor pro ruku mezi rukojetí a deskou deskou, ten činí pouhé 3 cm a pro lidi s větší dlaní se tak stává otevírání dveří nepohodlnou záležitostí. Délka rukojeti je 10,7 cm, což je možná dostačující, ale nikoli pohodlné pro všechny uživatele. Podle mého názoru je klika poměrně funkční, ale rozhodně ne pohodlná.






2. Deset referenčních klik, které mě zaujaly
Dveřní klika otevíratelná loktem od chorvatského designéra Vlatka Blakšiće. Je ergonomicky tvarovaná pro otevírání loktem či předloktím. Rukojeť se směrem doprava mírně zužuje, což zmenšuje prostor mezi klikou a dveřmi, aby bylo možné do této mezery zasunout jakkoli velký loket. Je vyrobena z mosazi, která poskytuje mechanickou odolnost a povrch příjemný na dotek.







Klika od designéra Artemy Lebedeva je 30 cm dlouhá, což umožňuje otevřít dveře nepatrným dotekem dlaně nebo dokonce loktu. Je vyrobena z pochromovaného kovu.


 

Italský designér Diego Amadei vytvořil speciální kliku KOBU. Skládá se z tuhého mosazného jádra připevněného k rozetě, na které je napojen ohebný stonek. To uživatelům umožňuje měnit tvar rukojeti podle vlastní fantazie. Z kliky se tak stává multifunkční nástroj.











Klika od Zahy Hadid pro hotel Puerta America v Madridu. Studený kov je vytvarován tak, že působí dojmem jako by se roztékal. Materiál: nerezová ocel.



Architekt Frank Gehry, klika organického tvaru pro italskou továrnu Valli & Valli. Je vyrobena z leštěné nerezové oceli.






Klika od designérky Jabeen Ali. Organické křivky umožňují uživatele uchopení a otočení rukojeti s pohodlnou lehkostí. Materiál: nerezová ocel.


 
Tuto kliku navrhl italský designér Tureckého původu Onur Mustak Cobanli. Rukojeť je poseta vroubky pro pohodlnější uchopení. Materiál: nerezová ocel.







Francouzská řada ergonomických dveřních klik Ulna umožňuje otevírání dveří bez použití ruky. Byla navržena zejména pro použití v nemocnicích a zdravoitnických zařízeních.


Základní verze kliky Ulna
Je vyrobena z plastu. Dostupná ve 13 barevných variantách.




Další (tvarově jednodušší) varianta kliky Ulna vyrobená z plastu.
   

Verze Ulna Silver, která se svým elegantním provedením hodí jako dveřní klika do domácnosti. Je vyrobena z pochromovaného kovu.

















3. Směr, kterým bych se chtěl ubírat
Občas se mi stává, že mám plné ruce a potřebuji otevřít zavřené dveře. Proto chci vytvořit kliku, která by stejně pohodlně umožňovala otevírání dveří rukou i loktem. Bude opatřena loketním žlábkem na konci rukojeti. Otevírání loktem je vhodné i pro požití v nemocnicích či pro handicapované. Moje klika má zaoblený tvar, což zajišťuje její bezpečnost a příjemné držení. Nad materiálovým řešením se stále ještě zamýšlím. Domnívám se, že nerezová ocel je vhodná, kvůli své tvrdosti, která přináší mechanickou odolnost a nenáročnost údržby.




Model z nepálené hrnčířské hlíny:











 

Žádné komentáře:

Okomentovat