neděle 5. května 2013

Oživení Harcovské přehrady vol. 3

   Tak po delší době přináším další soubor tentokrát spíš teoretických návrhů, ale práce pokračují i na realizaci.
 
   Rozhodl jsem se, že pokud budu navrhovat nějakou trvalou stavbu, tak musí navazovat na moje ohniště. Pro plnohodnotné opékání párků na přehradě je potřeba zajistit dostatek dřeva, úložný prostor na pruty, přístup k lodi a kotvoště pro ni. Tyto čtyři funkce bych rád spojil a vytvořil tak objekt, který doplňuje oheň uprostřed přehrady.



   Musí se jednat o jednoduchou stavbu, protože idea projektu je jednoduchá, nesložitá. Proto je objekt navržen z jasné obdélníkové platformy uložené na kůlech a dvou kubických tělesech. Nižší je určeno jako sklad na vybavení ( pruty, nádobu na popel, koště lopatku,...) případně na odložení batohů, oblečení atd. Vyšší těleso, věž, je zásobárnou (silem) na dřevo. V dolní části je prudce vyspádováno aby se polena sunula do prostoru skladu, kde je bude možné bez problémů odebrat a následně naložit do loďky.  Deska stavby neslouží pouze jako překladiště, ale také k posezení přímo u vody a vstupu do ní. Kotviště jsem od původního návrhu zredukoval poze na čtyři kůly složící k úvazu člunu. Opět v duchu jednoduchosti projektu...





   Platforma je tvořena prkny uloženými na dřevěných sloupech. Stěny skladu z horizontálně skládaných latí, střecha zelená. Silo je betonové s větracími otvory v horní části aby dřevo mohlo vysychat.


 


   Objekt je umístěn u vchodu na "pláž". Věž ve spojení se stromy rotlými přes cestu vytváří vstupní bránu do tohoto areálu a zároveň je v blízkosti betonové platformy, pro kterou by měl vytvářet zázemí.

















  J.  

Žádné komentáře:

Okomentovat