úterý 7. května 2013

DH


Poslední radikální změna. Ne smyslu, jen místa a formy. Přestože se mi betonové sokly zdají jako super příležitost, nejsou jí pro zašívárnu. Jsou moc vidět, odevšud. To by zašívárna neměla. Vracím se ke skále, ale posouvám se o několik metrů. Myslím, že je to tak lepší.

(jen vyznačeno přibližné místo, rozhodně ne rozměry)


Místem je plácek na skále. Jak je z fotek vidět je zezadu a zboku krytý skalní stěnou a zepředu břehem k cestě. Zašité místo pro zašívání v zašívárně. Bohužel je to dost nevyfotitelné. Z těchto fotek nejde moc poznat, udělám jiné snad lepší.




A konečně můj návrh. Jednoduchý objekt svým tvarem reagující na tvar místa. Z cesty vypadá jako obdélník náhodně položený na skále, překvapivý objekt, který by měl nalákat ke hledání způsobu jak se k němu dostat a zjistit co je to zač. V případě, že člověk najde cestu tak se mu zjeví i zbytek objektu. Několik vln nad sebou vytváří v interiéru možnost k posazení malému množství lidí, snad jen jednomu, možná třem. Materiálem dřevo. Průhledná čelní stěna umožňuje široký rozhled na přehradu, ale z jiné vyšší perspektivy. Zároveň bych ji rád udělal tak aby bylo vidět ven, ale z cesty dovnitř ani tolik ne, například pomocí nějaké reflexní vrstvy, která při podhledu z cesty zabrání jasnému průhledu dovnitř. Nebo možná nějaká perforace... Samozřejmě je spousta věcí k dodělání, jako například vyřešit způsob jak se dostat dovnitř atd. Ale snad je to lepší než moje minulé návrhy :).

Tento pracovní ideový model se týká hlavně exteriéru, jsem v procesu ladění rozměrů vnitřku aby vyhovoval mé představě o užívání a zároveň měl nějakou estetiku. Prázdná místa jakoby v rovinách rovnoběžných k půdorysu čekají na desky. Rozšíření těch vln reaguje na tvar plošiny - na roh skály jak je vidět v náčrtu situace





řez v nejširší části zašívárny umožňující posadit se


Několik velmi rychlých vizošek, pouze pro lepší představu o tvaru







2 komentáře:

  1. Toho místa jsem si během svých cest nevšiml. Slušná zašívárna. I návrh je celkem nenápadný. Pokusil bych se zamyslet nad orientací lamel - kvůli zlepšení výhledu i ochraně před nepřízní počasí. pš

    OdpovědětVymazat
  2. Aha, to je zahloubení do skály. Já myslel, že to je dřevěný lamelový parazit po vzoru choroše přilepený na skálu. Ať je to co nejméně pracné.

    OdpovědětVymazat