čtvrtek 28. března 2013


U novéhé zadání jsem je nejprve zamyslela nad tím, co v této oblasti chybí a mohlo by podpořit setrvávání lidí zde. Hned jako první mě napadly veřejné toalety. Protože pokud člověk má setrvávat na nějakém místě delší dobu, neobejde se při dodržování pitného režimu potřebě dojít si na toaletu. Nejsem si ale jistá, jestli veřejné toalety splňují požadavky na naše zadání. Tak jsem se raději zamýšlela dál a přemýšlela o kavárně přímo nad vodou, který by měla i nějakou další funkci např. vyhlídku.

 Nyní pár referencí:

Návrh veřejných toalet Dominiky Gieburowské mě zaujal tím, jak dobře zapadá do krajiny a jak autorka pracoje s přírodními motivy - inspirace stromy je naprosto zřejmá. Na vnitřních prosklených dveřích toalet jsou dokonce motivy stromů.


 

 Další veřejné toalety pochází od dvojice architektů Schleifer & Milczanowski a nachází se v Gdansku. Na nich mě zaujala jejich funkčnost nejen jako toalet, ale také jako stojan na kola a osvětlovací prvek.


 
 Třetí a poslední veřejné toalety, které jsem si vybrala jsou v Amsterdamu a jejich autorem je Roeland Otten. Oceňuju na nich jednoduchost tvaru a povrchu. Díky nalešťěnému kovu, který zrcadlí okolí, jsou toalety méně nápadné a působí více jako nějaká moderní socha než jako toalety.


Z těchto vodních domů v Amsterdamu se mi krom jejich tvaru, se kterým korespondují i tvary vybavení interiéru, nejvíce líbí terasa na střeše.


Poslední mojí referencí je hotel v Dubai, který působí jako soustava létajících talířů nebo také listů leknínů.


Abych to tedy shrnula, můj projekt by měl mít více funkcí než jen jednu primární, měl by vycházet z přírodních tvarů, korespondovat s prostředí a pokud možno mít přístupnou terasu na střeše jako vyhlídku na přehradu.

Na tomto satelitním snímku vyznačuji mnou vybraný prostor

Tvar mojí kavárny v půdorysu připomíná listy leknínů nebo placáky. Vnitřní uspořádání má také oblé tvary. Toalety jsou veřejně přístupné z cesty. Střešní terasa je také veřejně přístupná. Prosklená pásová okna umožňují výhled na přehradu a v letních dnech by se dala zasunout dolů, kavárna by se ještě rozšířila na terasu. Hlavní materiály jsou dřevo a ocel.

1 komentář:

  1. Veřejné záchody - dobré téma. Nerozptylovat další náplní. Z hyg. důvodů určitě ne nad vodu. Zkuste se přesvědčit, zda je zvolené místo nejlepší (možná ano a ponechat zde). Místo nakonec ANO u přehrady! Jen záchody (muži, ženy, postižení, přebalovací místnost - náplň má potenciál, nic dalšího).
    Lamelové reference OK.
    Určitě na nad vodu.
    Poučení z Dubaje či leknínů je zcestné.
    Vidíme potenciál doplnění či navázání na hraz. Chce to dál zkoušet.

    OdpovědětVymazat