pátek 29. března 2013

Marie Štefanová

Reference:

1) 
Římské lázně v anglickém městě Bath. Lázně sloužily jako místo k odpočinku, vzdělávání i jako klidná společenská událost. Je možné dostat podobnou atmosféru i do Liberecké přírody bez použití trysek a bublinek?

2)
Dům od Li Xiaodong Atelier. Čína je sice daleko, ale realizaci sem dávám kvůli elegantnímu použití místního kamene.

3)
Hofgut - klidná německá dovolená s dobrým jídlem i ubytováním. Proč by lidem neměl stačit malý odstrčený domeček u vody?

4)
Venkovní kuchyňka v Estonsku od architektů Muru + Pere. V létě by se dalo vařit, plavat, jíst, počkat 20 minut, plavat, odpočívat s výhledem na přehradu, plavat. V zimě zase vařit, topit v krbu, jíst, odpočívat s výhledem na zamrzlou přehradu, bruslit, jíst.

5)
Naumachie - "rekonstrukce" či hraní si na bitvu na vodě. Odehrávaly se pro zábavu prý v Koloseu i jiných arenách, na jezerech a tak. Jedna taková přátelská bitvička se odehrála v roce 1906 v rámci Německo-české výstavy i na Harcovské přehradě. Možná by se děti zabavily touto nevinnou činností, zatímco jejich rodiče by mohli v klidu odpočívat na břehu.

Místo: 


Zatím jsem uvažovala o zákoutí mimo ruch pláže v blízkosti hráze. Z okolí ústí Harcovského potoka do přehrady je krásný výhled, odkud vidíme jen vodní plochu, žádnou hráz ani hospody. Hezké místo pro relaxaci. Ráda bych, aby se ono "něco" - odpočívárna-teplá koupel, kuchyňka-krb - dalo využívat pohodlně v létě i v zimě. Součástí objektu by mohlo být molo, se kterým by se dalo odplout a používat jej ke hrám, skákání do vody apod.



1 komentář:

  1. Reference skvělé.
    Navození atmosféry městských lázní na liberecké přehradě je celkem reálné.
    Téma relaxu na vodě ve východní části shvalujeme a očekáváme podrobnější zprávu.
    Za vnitřní prostor lze považovat i vodní plochu - její vymezení od okolí (viz. ref. příklad naumachie).

    JŽ a PŠ zdraví ze Santiaga.

    p.s. Vodní bitvy budou následovat.

    OdpovědětVymazat