pátek 29. března 2013

Dan Hakulín

Re:search

Už asi přibližně vím co bych chtěl tvořit. Co přesně to bude si ještě nechám pro sebe :). Ale dám sem zatím nějaké referenční příklady. Nic z nich není to co chci udělat, ale všechny alespoň nějakým svým aspektem k mému návrhu přispívají. Ať už umístěním, atmosférou, činností nebo jen materiálem.





U prvních dvou fotek snad asi ani nemusím říkat kdo je autorem a co je to za stavbu. Vstup do vody a síla atmosféry.




Černá krabice na břehu jezírka, místo k přemýšlení. Zmenšením výhledu a prostoru se zážitek stává intenzivnější. Ben Blossom, Velká Británie.


Mořské lázně v Dánsku. Líbí se mi využití materiálu, možnosti přístupů do vody i komplexnost celé věci. White Arkitekter

Samozřejmě do vody nemusíte vstupovat abyste s ní byli v kontaktu. Místo pro zastavení, delší či kratší, to už záleží na vás. BB Arhitekti, Slovinsko, Lublaň.


Location Location Location

Charakter přehrady
Začnu spíš zevrubnou charakteristikou prostoru přehrady a jejího nejbližšího okolí. Přehrada je vůči centru města umístěna velmi příhodně, z dolního i horního centra je velmi dobře dostupná pěšky, bohužel od zastávek MHD je nutno kus cesty dojít (15, 19 z husovky anebo od kolejí, 22, 29 od textilany). Jasná cesta, jasný způsob jak se na přeradu dostat není. Myslím, že je to dost tím, že Harcovský potok je téměř v celé délce od výpusti přehrady až k soutoku s Nisou zakryt, přestože vede centrem města a mohl by možná být městotvorným prvkem, ale teď je dost překvapení když se najednou objeví v centru města přehrada. Možná by stačilo několik málo ukazatelů směru, ale alespoň místní vědí že přehrada je a kde je.
Břehům sousedí na severu vilová obytná čtvrť a na jihu "divoký" les. Myslím, že divokost jižního břehu by bylo dobré zachovat. Jeho potenciál a krása je totiž právě v té divokosti. Částečně k ní přispívá i ulice Zvolenská která po něm vede a přestože na jižní břeh přináší pohyb, spíše zcela izoluje vodu od lesa a v současnosti se tento břeh k rekreaci moc nehodí, navíc je většinu dne ve stínu. Kvalitu kterou tento břeh přináší je krásná scenerie, kterou by v centru města čekal málokdo, obzvláště na podzim je skvělá. Pokud bych měl na tento břeh cokoliv umisťovat, muselo by to být velmi nenápadné a na sebe neupozorňující. Na promenádu po severním břehu navazuje několik cest lesem nad přehradou, možná je dobře že nevedou přímo nad hladinou, takto nabízí jiný pohled než z druhého břehu. Naopak severní břeh se k rekreačním činnostem hodí velmi. Promenáda po břehu nabízí jak zmiňovaný pohled na divoký břeh, tak i sluneční paprsky po valnou většinu dne. Kousek od začátku přehrady, u hráze je umístěna travnatá pláž, hřiště na volejbal a restaurace/hospoda, bohužel otevřená jen v létě. Cesta po severním břehu je téměř neustále využívána k joggingu, škoda jen, že na jaře a na podzim se z ní stává jedna velká zablácená kaluž, i když ona nezpevněnost je v létě příjemná naboso, aspoň u travnaté pláže. Na druhou stranu, v Jablonci, na jejich přehradě ve městě je jednou z nejlepších věcí zpevněná cesta pro inline bruslení.

Místo
Tady zástavba na břehu ustupuje a mezi ní a vodou je poměrně široký pruh lesa, vyvýšený nad hladinu skálou. Náhodou jsem tady byl před odevzdávkou minulého úkolu, hledal jsem materiál pro stromy na model. Toto místo mi přijde skvělé díky příjemnému výhledu na celou přehradu. Je blízko jedné cesty vedoucí na nábřežní promenádu. Navíc je natočeno na nejširší část přehrady, která je celkem vzdálená současnému centru rekreace - hřištím, pláži a hospodě. Myslím si, že odsud by se dala využívat přehrada ve svojí největší ploše, momentálně je většina pozornosti soustředěna blíže ke hrázi přestože vodní plocha je tam o dost užší. Zkrátka druhé centrum dění na přehradě. Ale menší. Komornější a citlivější.

Návrh
Pro toto místo uvažuji nad poměrně malým zásahem. V podstatě by šlo jen, o jakýsi přístřešek. Z několika prvků: přístup do vody - široké schody (zároveň v zimě ideální pro nazutí bruslí) i rampa pro méně pohyblivé, nyní jsou cca 50 metrů od tohoto místa rezavé pokroucené schody. Možnost na převléknutí - pár jakýchsi kabinek u svahu (zároveň v zimě na krátké zahřátí). Pochozí střecha navazující na svah - náhrada chybějící pláže, samozřejmě v menším měřítku - dřevěná platforma částečně v příjemném stínu stromů. Ale tu formu si musím víc promyslet a upřesnit. Zatím ji mám jen v náznacích.

V kontextu přehrady



Umístění
Pohled na místo, je to od stromu nalevo k místu kde břeh zatáčí


Pohled ze skály


Pohled na břehu, od pravého kraje fotky k prvnímu stromu na břehu - u postavy


Pohled na svah

Ale kdyby náhodou, autorem stavby na prvních dvou obrázcích je Zumthor - lázně ve Vals.

2 komentáře:

  1. Tak i my si ponecháme komentář pro sebe :) Nejsme literární akademie.

    Definujte náplň vnitřního prostoru, resp. co se návrhem vytvoří. Detaily budeme řešit poté.


    OdpovědětVymazat
  2. To s necháním si pro sebe jsem myslel na první část textu, v druhé půlce kde je napsáno návrh jsem popsal co jsem chtěl dělat, ale dobře, příště to napíšu s přesnou náplní.

    OdpovědětVymazat