pátek 29. března 2013

Martina Bauerová

Mým prvotním plánem bylo zaměřit se nějakým způsobem na to, aby se lidé nebáli chodit kolem přehrady, což se nyní bohužel děje. Jednou z možností by asi bylo rozmístit v lokalitě u přehrady více objektů, které by svým účelem byly vzájemně propojeny. Zároveň toho ale lze dosáhnout jednoduše tak, že se zde objeví stavba, nebo objekt pro aktivity, které budou přitahovat mnoho lidí z města, kteří se se budou stahovat - tudíž by tu nemuselo být už tolik "individuí".

Celému místu by prospělo prosvětlení , protáhnout cesty, po kterých se zde pohybujeme více k vodě, eventuálně i částečně nad ní. Něco jako městské molo, promenádu...

 molo audance třída, Itálie

Udělat bezprostřednější přístup k vodě pomocí nábřeží, které nyný přehrada prakticky nemá.

 plánované molo v Olomouci

 nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani

- na nábřeží jsou zároveň umístěny různé objekty k zabavení



Tato lokalita na tom byla ještě nedávno velmi špatně, o mnoho hůř než Harcov, lidé se sem báli chodit, byli tu pouze staré nefunkční ruiny a podobně.



Co se týče "stavby" s interiérem, určitě se chci zaměřit na něco, čemu by tento objekt mohl pomoci při aktivitách, které se dají u přehrady dělat. jako první mě napadla"!přezouvárna" bruslí a poté jakási ohřívárna, když by člověku byla zima. Je tedy pravda, že přehrada v podstatě není zamrzlá asi tak 50 týdnů v roce. Ale v tomto duchu by měl objekt spojovat lidi jednou aktivitou, nebo zájmem. Stejným způsobem jako dříve například plovárny. Ale na plovárnu se mi okolí harcovské přehrady opravdu nezdá moc ideální.



Něco na způsob plovárny lze ale využít i jiným způsobem, jako třeba Žlutou plovárnu na Malé skále, která nyní sice funguje jako lanové centrum, ale samotná idea předělání a fungování pro jinou aktivitu je dobrá.

plovarna_3.jpg Žlutá plovárna

 plovárna u Sázavy

Chtěla bych se zaměřit především na toto území.





Jelikož je, podle mě, "nejtmavší" a nejnepříjemnější, v bližší blízkosti přehrady už to i díky rázu samotné stavby staré přehrady působí o něco lépe.


1 komentář:

  1. Téma plovárny včetně nábřeží schvalujeme.
    Způsob výběru referencí je vhodný a odpovídá zadání.
    Zajímavá nám připadá myšlenka ´objektu bez funkce´.
    Poslední obrázek se nepodařilo načíst, což je škoda.
    Téme je ´vnitřek bez funce´. Každopádně objektem musíte místo kultivovat a povznést.

    OdpovědětVymazat