čtvrtek 28. března 2013

Matěj Čunát

Dobrý den
žlutá šipka označuje stávající komunikace, to znamená po severním břehu klidná promenáda která prochazí na východě oblasti nevhodným "koridorem" a špatně řešenými schody a přechází do lesa a tím se vzdaluje od přehrady, čímž kolemjdoucího odtrhuje od vodní hladiny. Zamýšlel jsem se nad uzavřením komunikace pro automobily( z mého pohledu je zbytečná) a uzpusobení jí pro pěší, tím by vznikla klidová zóna a člověk by mohl nerušeně procházet kolem dokola. Nejbolestivější částí tohoto řešení je západní cíp, kde bych navrhoval umístit lávku a lépe navázat na komunikaci, k této části se ještě vrátím.
 Takto mi připadá rozložení zón na přehradě, na západě rušná a aktivní zóna využívaná především v létě,zelená zóna je jakási přechodová zóna a žlutá se mi zdá jako místo klidu a odpočinku. Z mého pohledu je problém v zapadlosti východní části a špatné možnosti projít skrz ní, proto bych rád na černě označeném mítě umístil "něco", co by upoutávalo pozornost lidí co jdou po hrázi nebo jsou na pláži a pokusilo se je nalákat přehradu obejít dokola, tím by nesloužila pouze běžcům a pejskařům ale mohla by být obyčejnou vycházkou.

Midtasen Skulptur Pavilon v Sandefjordu od Lunda Hagema. Pavilon skulptur který se tyčí na útesu nad zálivem v Norsku. Jednoduchým ohraničením pohledovými betonovými deskami rámuje pohledy směrem k přehradě, osobně jsem na něj narazil náhodou v lese, dá se v něm skvěle přemýšlet a odpočívat, místo klidu.






















Polní kaple Buder Klaus, Peter Zumthor
Socha v krajině, místo které má atmosféru, řekl bych že se musí člověka dotknout když je uvnitř, připadá mí jako socha nebo něco co do krajiny přistane, strhává na sebe pozornost.












Bridge Studio, Saunders Architecture
Krabice umístěna v krajině nad jezerem, líbí se mi kvůli jednoduchosti a jasnému určení, jednoduše chrání proti dešti a zimě a rámuje okolní krajinu. Tento objekt slouží jako kancelář, inspiruje mě samotnou jednoduchostí.










 
Minimalistický dům od Mjolku v Českych Budějovicích
Nad naměstím se tyčící objekt, opět motiv uzavření a zvednutí se nad okolní ruch, místo pro klidné přemýšlení, čtení knih, v tomhle případě i bydlení.













Kaple Storsand, Adam lacina
Práce navazující na studii Sialu, 
místo modlitby či meditace.











Tímto místem bych se rád zabýval, snížená část země nacházející se pod stávající silnicí při ústí potoka do přehrady, prostředí ohraničené meandrem vtékajícího potoka. Rád bych vytvořil jednoduché uzavřené místo, které by plnilo funkci místa do kterého se člověk může schovat a přemýšlet, zároveň může fungovat jako poutač pozornosti který je viditelný z hráze přehrady a může povzbudit pohyb kolem přehrady. Nejsem si jistý jestli by objekt měl mít čistě neutrální charakter, to znamená jednoduché zařízení (lavice) a orámovaný pohled na přehradu směrem na západ, nebo zda by měl mít vyloženě církevní charakter(kaple).Kolem objektu by procházela komunikace, ze severního břehu by vodu přemosťovala jednoduchá lávka a kolem objektu by procházela na promenádu.




1 komentář:

  1. VÝCHODNÍ černý punkt je k řešení OK. Automobilovou dopravu neřešte, soustřeďte se na PUNKT, na propojení spodní a horní části. Ať objekt není atrakce, ať vychází ze zapadlosti. Dobrý je punkt jako ukončení přehrady. Sežeňte nebo udělejte skutečnou mapu/situaci tak jak to tam je a hledejte i třeba jiná místa na konci přehrady.
    Rozjímavá - kontemplativní nálada z referencí je pro místo vhodná.

    OdpovědětVymazat