pátek 29. března 2013

Alice Mitysková

V úvodu bych nejprve ráda uvedla pár referencí.

1) Dřevěný designový hotel WISA

Pieta-Linda Auttila
Finsko, Helsinky
   Na této stavbě se mi líbí, jak celistvý tvar se rozpadá na lehké jednotlivé linie. Díky tomu uprostřed budovy vniká chráněný venkovní prostor. Prosklená přední část umožňuje velkému přístupu světla do interiéru.

2) Plovárna na Vltavě

Andrea Kubná, Ondřej Lipenský, Michal Volf
Praha

  Zde se mi líbí mobilnost a možnosti  využití interiéru plovárny jak v létě tak i v zimě. S břehem ji nespojují žádné lávky. Je to samostatný plovoucí objekt a veškeré služby návštěvníkům jsou zařazeny do struktury stavby. 





3) Chata Parisholmen

 SKAARA ARKITEKTER AS
Norsko
  Stavba mi imponuje svým spojením s okolním prostředím. Toho je docíleno jak materiálově tak tvarově. 



4) Plovoucí sauna

Rintala Eggertsson architects
Rusko 2008

  Na této stavbě se mi líbí zakomponování živé přírody přímo do interiéru stavby včetně celkového nápadu plovoucí sauny. Lidé pak mají možnost rovnou naskákat do vody, čímž se ušetří za bazén. 



Koncept:  Přehrada Harcov mi velice imponuje svou okolní bohatou přírodou. Oba strmé břehy přehrady jsou hojně zalesněné. Rozhodla jsem se proto svůj návrh směřovat spíše směrem do vodní plochy, aby se minimalizoval zásah do přírody. Ráda bych navrhla plovoucí objekt, který by sloužil jako galerie. Díky tomu, že je naše škola situována hned nad přehradou, mohla by být galerie zasvěcena právě naší škole. Myslím, že speciální prostor pro konání třeba Ještěd f kleci nebo vystavování dalších prací by se hodil. Celkovým umístěním si ještě nejsem zcela jista.


  První pavilon je rozdělen na dvě části prosklenou "kukaní". Díky velkým proskleným plochám je zajištěn dostatek světla. Materiál: dřevo/sklo.


   Druhý pavilon je opět kombinací dřevo/sklo. Otevřená chráněná plocha která vznikla uprostřed stavby "vyboulením" jedné stěny by sloužila jako posezení popřípadě kavárna. Mohli by se zde slézat študáci a kochat se jak svými vystavovanými díly tak okolním prostředím. Vyboulená stěna by proto byla prosklená aby si návštěvníci užili výhledu na vodní plochu a okolní lesy. Případná galerie by tímto byla opět rozdělena na dvě části.


   Třetí pavilon je dvoupatrový. V prvním patře by byla kavárna s vyhlídkou a v dolním patře galerie, které by dominovaly schody do prvního poschodí. Schody také rozdělují interiér a poskytují další výstavní plochu.

2 komentáře:

  1. Na vodu ne e.
    "Stavba mi imponuje svým spojením s okolním prostředím." << zkuste vyjít z tohoto a nevysávat sílu vody. Návrhem podpořit zašlé břehy.

    V nejzazším případě bereme galerii, ale pokuste se ještě o něco nápaditějšího v souvislosti s břehy.

    OdpovědětVymazat
  2. Fascinating and motivating. Saunas are helpful. Want much more information.   saunajournal.com

    OdpovědětVymazat