pondělí 23. února 2015

SCHODY - 3. úkol


SCHODY
3. úkol pro 1. ročník bakalářského studia
Skoro všechny jednopodlažní dispozice jsou skvělé. Obtíž nastane, když musíme začít uvažovat ve více úrovních. Podobně jako okno bylo redukováno na zarámování výhledu, je na schody nahlíženo jako zubatou linii umožňující nám se dostat rychle z jednoho patra do druhého. Lidé se na chodech dlouho nezdrží. Nevnímají už pak jemné nuance, proporce a profily. Přitom díky těmto drobnostem si výstup nebo sestup po schode užíváme nebo se protrápíme.

Na první konzultace přineste detailně 5 zaměřených schodišť ve svém okolí (nejenom výšku a délku stupně, ale také skosení podstupnice, přesahy okrajů
a nezapomeňte na zábradlí a madlo) a pět referenčních příkladů z knih nebo internetu (nezapomeňte uvést autora, místo a rok vzniku). V referencích hledejte schodiště, která vytvářejí schodišťový prostor.

Na typologii studentského bydlení v minimálním počtu minimálně 6 studentů v různých úrovních nad sebou si vyzkoušíme propojení těchto buněk společným schodištěm. Jelikož buňky jsou studentsky úsporné, předpokládá se hlavní architektonický zážitek z tohoto bydlení právě při stoupání / klesání po schodišti. Soustředíme se na vnitřní schodišťový prostor, základní typologii studentských místností včetně sociálního zázemí. Stranou mimo zájem prozatím necháváme materiál, venek, fasády. Schodiště je prostorově náročná věc, která se nejlépe ukazuje v modelu.


                                    

Žádné komentáře:

Okomentovat