středa 8. října 2014

Reference a první návrh


Reference

    Jedná se o sbírku fotek oken, která mě zaujala, oken z klasických období i z moderní doby.


Le Corbusier - La Tourette - okna inspirovaná hudbou Xenakise, okna po technické stránce ne moc dobře těsnící, ale svou hrou se světlem tvoří nádherné obrazy.

Le Corbusier - La Tourette - Světelné kanóny, které přivádějí světlo do kaple v La Tourette.


La Corbuseier - Firminy - Kostel ve Firmini je stavba postavená až po smrti architekta, ale návrh je původní, tudíž se jedná o jeho stavbu, je zde opět vidět obvyklá hra se světlem.


Le Corbusier - Unite Habitation - Firmini - Spojení bytového domu se školkou, okna jsou opět hravá a pomocí tvarů a barev zpestřují prostředí školky




Jean Nouvel - Doha - Výšková budova, která kombinuje ornament s velkými skleněnými plochami tak, aby uvnitř docházelo k magickým pocitům při hře světla a stínů.




Jean Nouvel - New York - Opět netradiční způsob pojetí oken a fasády, která je jimi tvořená, 
Norman Foster - Berliner Reichstag - Spojení historické stavby s moderní je často obtížný úkol, tady to bylo ale provedeno precizně. Skleněná kupole na vrchu Reichstagu v Berlíně je jako jedno velké okno do nitra stavby.






Japonská kruhová okna, dnes už nejsou častým prvek v architektuře, ačkoliv se zde i dnes v jisté formě dají najít. Ale jejich místo je především v tradiční architektuře honosnějších staveb a sídel významných lidí. Kruhová okna často zdůrazňovala určitý prvek v zahradě nebo krajině a zbytek výhledu byl buďto rozostřen ornamenty a nebo úplně zastíněn. Okno tak funguje jako živý obraz.


Emperor's window - Star Wars - Každý, kdo zná Star Wars ságu, také zná toto okno, které se nachází za křeslem mocného imperátora na Hvězdě smrti. Je to další příklad kruhového s použitím ornamentu, tentokrát jen v jiném místě a čase. 


Gotické okno St. Andrews - Jeden z klasických příkladů, Gotická okna jsou lehká a i přesto, že jsou zdobná jsou elegantní.


První návrhy

První zaměření okna u mě doma - obyčejné plastové dvoukřídlé okno
První návrh vlastního okna - živý obraz - skica


Vlastní návrh okna - vnitřek
Vlastní návrh okna - vnitřek (noc) - barevný podsvícený rám a podsvícené sklo slouží jako zdobný prvek, který tvoří obraz sám o sobě, když je venku tma, nebo jen není venku v tu chvíli nic k vidění (mlha apod.)
Vlastní návrh okna - venek - Z venku okna působí jednoduše a nevýrazně tak aby nerušila fasádu.

Žádné komentáře:

Okomentovat