pátek 24. října 2014

Anna Cisariková_OKNO


OKNO DOMA

Moje okno v mém pokoji. Vlastně na něm není nic moc zvláštního, chtělo by asi trochu vypadat jako původní dřevěné, ale je plastové. Směřuje na východ. Ráno pouští do pokoje spoustu světla a jeho obrys se odráží na protější stěnu. V takovou chvíli mám vlastně dvě okna, pak se ale Slunce otočí a zase mám to jedno svoje - z jedné strany obložené truhlíky s květinami a ze strany druhé odloženým nepořádkem.

Z okna se mohu dívat do okolních zahrad nebo se snažit dohlédnout až na konec Prahy. Nebo prostě jen pozorovat celkem neměnný proud lidí/sousedů, kteří okolo každý den prochází.






OKNO PŮVODNÍ


            Na místě mého současného okna bylo dříve dřevěné, špaletové okno. Dům, ve kterém bydlím se nachází v kolonii Domov a za tím jak zdejší domy vypadají stojí architekt Ladislav Machoň. V roce 1922 se do této kolonie, s domy v jednotném stylu, začali stěhovat první státní a veřejní zaměstnanci, pro které byly domky určeny. Přesto, že již mnohé domy prošli, někdy více a někdy méně radikální rekonstrukcí, tak si zde člověk může připadat jako na vesnici uprostřed města.

































Žádné komentáře:

Okomentovat