sobota 11. října 2014

Barbora Slavíčková, OKNO DOMA + OKNO, KTERÉ ZNÁM


OKNO DOMA


Pro popis / průzkum okna doma jsem si vybrala naše okno liberecké, okno bytové.
Okno domácí.
V Liberci bydlím s partou spolužáků, kamarádů z Liberce, v našem bytě máme každý "svůj" pokoj, ale i společné pokoje - dokonce hned dva, nepočítáme-li koupelnu. Obývák a kuchyň.
Celkově vzato všichni asi největší míru "volného" bytového času trávíme v kuchyni, snad právě i kvůli tomu oknu. Lépe řečeno tomu, co nám zprostředkovává. Ten výhled!



Od jara do podzimu posedáváme na parapetu, sluníme se, přemýšlíme, čteme, diskutujeme, pokuřujeme... Kocháme se.
Výhled z tohoto okna nám poskytuje i základní povědomí o čase a počasí.
Ačkoliv tomu to okno není nijak záměrně uzpůsobeno, vejdeme se na něj i dva - s trochou fyzičky a snahy jde cokoliv. Vlastně mám pocit, že ve výsledku je všechno to přelézání topení, sápání se na parapet a velmi nekomfortní uvelebování nakonec i lepší - člověk si tu pohodu musí trochu zasloužit.

(Konstrukčně) stejný typ okna jako máme v kuchyni se opakuje v této nebo zdvojené formě i v ostatních místnostech bytu, zdokumentovala jsem přesto všechny, protože (i přes všechny své klady) to kuchyňské postrádá různé hezké drobné detaily (původní kličky, parapetní desky apod.), které se v ostatních místnostech naštěstí zachovaly.


Plus základní konstrukční a stavební rozměry.



OKNO, KTERÉ ZNÁM

Okno které znám, může být třeba okno, které jsem poznala během svého pobytu v Irsku.
Bohužel nemám ve svých archivech přesné fotografie, takže budu muset trochu improvizovat...
Nicméně.
Největší kvality onoho okna pro mě tkví ve vnitřních okenicích - harmonikově skládacích deskách ukrytých v dřevěných deskách kryjících okenní ostění.
Díky nim je možno v interiéru vytvořit maximální přítmí a zároveň slouží jako poměrně efektivní tepelná izolace okenních otvorů. Z okna vlastně vytvářejí takovou skříň.
Plus, vypadají fakt dobře.





Žádné komentáře:

Okomentovat